Gastland Indonesië vraagt G20 om kritiek op Rusland terug te schroeven

Rusland wordt op de top vertegenwoordigd door buitenlandminister Sergej Lavrov.  ©  REUTERS

Indonesische politici vragen Westerse landen die lid zijn van de G20 om hun kritiek op Rusland terug te schroeven, met het doel alsnog tot een gezamenlijke slotverklaring te komen tijdens de G20-top die deze week op Bali plaatsvindt. Dat meldt Politico op basis van diplomatieke bronnen.

Bron: BELGA

Diplomaten uit onder meer Japan, de VS, Europa, Australië en Canada zouden volgens Politico door Indonesische beambten, onder wie president Joko Widodo, gevraagd zijn “flexibiliteit” aan de dag te leggen jegens Rusland, dat op de top door Sergej Lavrov vertegenwoordigd wordt. Daardoor zou de Russische buitenlandminister genoopt kunnen zijn in te stemmen met de gezamenlijke slotverklaring.

Widodo zou zo’n geslaagd slotcommuniqué als een “persoonlijk succes” beschouwen, aldus Politico, en zou zich beklaagd hebben dat hij gastheer is van de meest netelige G20 ooit. Ook zou Widodo het geen goed idee vinden om Rusland uit de G20 te gooien en er een G19 van te maken, zoals met de G8 gebeurde nadat Rusland in 2014 de Oekraïense Krim annexeerde.

Weinig waarschijnlijk

Toch lijkt een gezamenlijke slotverklaring steeds minder waarschijnlijk. Rusland en de Verenigde Staten zijn er na een multilaterale top in Cambodja niet in geslaagd om daar tot een consensus te komen, waardoor ook een verklaring na de G20-top niet valt te verwachten.

De bijeenkomst op Bali wordt bijgewoond door zeker zeventien leiders. Het gaat om onder anderen de Amerikaanse president Joe Biden, de Chinese president Xi Jinping, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Britse premier Rishi Sunak en de Franse president Emmanuel Macron.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten