Boosterprik tegen coronavirus beschermt kankerpatiënten beter dan verwacht

De boosterprik tegen COVID-19 heeft een verrassend groot positief effect op de immuniteit van kankerpatiënten. Dat is de conclusie van een groot onderzoek onder leiding van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen waarvan maandag de resultaten zijn gepubliceerd.

Bron: BELGA

Kankerpatiënten hebben door een zwakke immuniteit meer kans om ziek te worden. “Maar in vergelijking met gezonde mensen, zagen we dat hun immuunsysteem minder goed reageerde op de eerste twee vaccins”, legt dokter Timon Vandamme uit. “Ze maakten namelijk minder antilichamen aan.”

Daarom waren onderzoekers van de Universiteit Antwerpen, Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde nieuwsgierig naar het effect van de boosterprik. Bij hun onderzoek werden 442 patiënten en medewerkers betrokken uit het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en het AZ Maria Middelares in Gent.

“De bescherming na de booster is verrassend hoog bij bijna alle kankerpatiënten”, zegt Vandamme. “We zien dat de boosterprik een groot verschil maakt. Het afweersysteem krijgt letterlijk een boost, waardoor ze beter beschermd zijn. Een groot verschil dus in vergelijking met de twee eerste vaccinaties. Voor een kwetsbare populatie heeft dit een grote impact.”

De bevindingen gelden in principe voor alle soorten kankers en alle merken van vaccins. Er namen ook patiënten deel met bloedkanker, die vaak een onderdrukt immuunsysteem hebben. “Door medicatie reageerden zij amper op de eerste twee coronavaccins, maar met de derde dosis zagen we zelfs bij hen een verhoogde immuniteit”, aldus nog Vandamme.

Aangeboden door onze partners