Raad van State schort beslissing van burgemeester Bitsingen op over noodopvang asielzoekers

De Raad van State heeft maandag de beslissing opgeschort van de burgemeester van Bitsingen (Bassenge), Valérie Hiance, om het aantal plaatsen voor vluchtelingen in het opvangcentrum van Fedasil op de site van Defensie in Glaaien (Glons) te beperken tot 70.

wverBron: BELGA

Om een oplossing te vinden voor de huidige opvangcrisis besloot de federale regering op 26 oktober om 1.500 nood- en tijdelijke plaatsen te openen op twee sites van het ministerie van Defensie, één in Jabbeke (West-Vlaanderen) en één in Glaaien. In de pers was sprake van 675 plaatsen voor die laatste locatie in de provincie Luik.

Twee dagen later vaardigde Valérie Hiance (Les Engagés) een politiebevel uit waarin ze de Belgische regering en Fedasil gelastte het aantal plaatsen in Glons te beperken tot 70. Haar argument daarvoor was dat renovatie- en brandveiligheidswerkzaamheden nodig zijn om de capaciteit te verhogen.

Dialoog

Fedasil stapte naar de De Raad van State, en die heeft het politiebevel maandag opgeschort. De Raad van State is van oordeel dat de termijn van 24 uur die de Belgische staat en Fedasil hebben gekregen om hun standpunt en opmerkingen kenbaar te maken, abnormaal kort is en dat de huidige crisis in de opvang van asielzoekers rechtvaardigt dat de zaak met de grootste spoed wordt onderzocht.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) laat intussen weten dat ze op 28 november naar Bitsingen gaat voor een overleg met de burgemeester. “Ik verkies altijd de weg van de dialoog om samen te werken met lokale besturen”, besluit de staatssecretaris in een reactie.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten