Vijf personen naar hof van assisen veertig jaar na dood van drie Belgische missionarissen in Guatemala

Walter Voordeckers. ©  BELGA

Vijf personen moeten in België voor het hof van assisen terechtstaan voor de dood van drie Belgische missionarissen in Guatemala, in de jaren 80 van de vorige eeuw. Dat heeft de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling afgelopen donderdag beslist, zo melden het federaal parket en de advocaten van de nabestaanden van de missionarissen, die zich burgerlijke partij hadden gesteld. De KI beval ook de aanhouding van de vijf verdachten.

wverBron: BELGA

De drie slachtoffers, Walter Voordeckers, Serge Berten en Ward Capiau, waren als missionarissen naar Guatemala vertrokken. Begin de jaren 80 woedde in het Midden-Amerikaanse land een bloedige burgeroorlog, waarbij het dictatoriale regime guerrilla- en verzetsbewegingen probeerde uit te roeien. De drie Belgische missionarissen kozen de kant van de lokale en inheemse bevolking en werden respectievelijk in 1980, 1981 en 1982 uit de weg geruimd.

De families van de drie probeerden jarenlang in Guatemala antwoorden te krijgen over hun overlijden, maar vingen daar bot en dienden uiteindelijk in 2001 een klacht in bij het Belgische gerecht. Vier onderzoeksrechters volgden elkaar op in het dossier, en in 2006 trokken Belgische speurders naar Guatemala. Nadien volgden nog verschillende rechtshulpverzoeken, maar in het voorjaar van 2022 was het dossier dan toch rond.

Volgens het federaal parket konden de personen die de drie missionarissen om het leven gebracht hadden, nooit geïdentificeerd worden, maar wel acht hogere verantwoordelijken. Van die acht zijn er weliswaar al drie overleden, zodat nog slechts vijf personen vervolgd worden. Het gaat onder meer om de toenmalige ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, en om de toenmalige regionale chef van de politie en diens adjunct. De kamer van inbeschuldigingstelling heeft nu beslist dat de vijf moeten terechtstaan voor het assisenhof van Vlaams-Brabant, in Leuven, en heeft aanhoudingsbevelen tegen hen uitgevaardigd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten