Uitbater Nord Stream 1 onderzoekt ook schade in Deense exclusieve economische zone

©  Getty Images

De exploitatiemaatschappij van de beschadigde Nord Stream 1-gaspijpleiding onderzoekt nu ook schade in de Deense exclusieve economische zone. De Deense scheepvaartautoriteit heeft een speciale vergunning verleend, die afhankelijk van het weer toelaat het getroffen gebied voldoende te benaderen. Dat heeft Nord Stream AG maandagavond bekendgemaakt.

wverBron: BELGA

De straal van een zone verboden voor het scheepvaartverkeer, is vrijdag teruggebracht tot 500 meter. Een door Nord Stream AG gecharterd schip is in het gebied gevaren en is gestart met onderzoek. De duur daarvan zal afhangen van de weersomstandigheden.

Nord Stream AG voerde al onderzoek uit aan de beschadigde gaspijpleiding in de Zweedse exclusieve economische zone. Volgens eerdere informatie is daar de pijpleiding over een lengte van 250 meter verwoest.

Eind september werden verschillende lekken ontdekt in de Nord Stream 1 en 2 gaspijpleidingen na explosies nabij het eiland Bornholm, in de Baltische Zee bij Denemarken en Zweden. Onder meer de EU en de NAVO gaan uit van sabotage. Beide dubbele strengen lopen van Rusland tot Lubmin in het noordoosten van Duitsland.

Aangeboden door onze partners