G20: China wil dat Europa minder afhankelijk wordt van VS

Frans president Emmanuel Macron had een ontmoeting met de Chinese leider Xi Jinping in de marge van de G20. ©  AFP

Europa moet minder afhankelijk worden van de Verenigde Staten. Dat heeft de Chinese leider Xi Jinping laten verstaan tijdens een onderhoud dinsdag met de Franse president Emmanuel Macron in de marge van de G20-top op het Indonesische eiland Bali.

Bron: BELGA

Frankrijk en de Europese Unie moeten als belangrijke mogendheden in een turbulente wereld samen met China “de geest van onafhankelijkheid en autonomie bewaren”, klonk het bij monde van Jinping. Volgens diplomaten drukt Peking met deze formulering de wens uit dat Europa de VS minder zou volgen. Xi Jinping prees verder de ontwikkeling van de betrekkingen tussen China en Frankrijk, die “een positieve dynamiek hebben behouden”. 

Macron drong er op zijn beurt bij zijn Chinese ambtgenoot op aan dat die zou proberen om Kremlinleider Vladimir Poetin ervan te overtuigen terug te keren naar de “onderhandelingstafel” in het Oekraïne-conflict, meldde het Elysée. De Franse president heeft “gevraagd dat China zou helpen (...) bij het overbrengen van boodschappen aan president Poetin en zo een verdere escalatie helpt voorkomen”, dixit Parijs.

Macron is de tweede Europese leider die een ontmoeting heeft met Xi Jinping na diens herverkiezing op het recente partijcongres. Eerder kwam de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in Peking langs.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten