Opnieuw werkonderbreking bij ‘Thuis’

©  © VRT

Cast en crew van VRT-soap ‘Thuis’ houden dinsdagnamiddag opnieuw een werkonderbreking, net zoals maandag. Dat deelt vakbond ACOD-VRT dinsdag mee.

Bron: BELGA

“We onderbreken ons werk omdat onze arbeidsvoorwaarden niet gelijk of gelijkwaardig zijn bij een eventuele overname en de huidige werkstelsels niet behouden blijven”, zegt ACOD-VRT in een persbericht. “Dat heeft de VRT-directie op het gesprek van donderdag 10 november toegegeven. Na mogelijke goedkeuring door de raad van bestuur, wil de VRT-directie individuele gesprekken houden. Mogelijk om het toegegeven financiële tekort voor elke werknemer trachten dicht te rijden. Hierop hebben we echter geen enkele garantie.”

De werkonderbreking gaat in om 14.30 uur. Mogelijk gaan cast en crew met dergelijke werkonderbrekingen door tot volgende week. Ook vorige week, op de nationale actiedag van de vakbonden, voerde een deel van de ‘Thuis’-ploeg al actie. 

LEES OOK. “Ik ben al gaan vragen om mij te ontslaan. Zo moet het niet verder voor mij”: cast en crew van ‘Thuis’ staken voor VRT-gebouw

De VRT wil besparen door de productie van de soap vanaf volgend jaar te verhuizen naar een extern productiehuis. Volgens de vakbond kregen de ‘Thuis’-collega’s vorige week nog steeds geen antwoord op hun vraag wie de mogelijke overnemer is. Ook bleef onduidelijk of de VRT-directie zal ingaan op de vraag naar een garantie voor gelijke of gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden. 

De vakbond wijst erop dat de werknemers in een situatie dreigen te belanden waarbij ze “dezelfde arbeid, op dezelfde plaats, voor minder loon” moeten verrichten. “De VRT-werknemers zijn tot op heden officieel nog niet op de hoogte gebracht van hun betrokkenheid bij de verplichte overname. Na zeven maanden onzekerheid weegt dit gigantisch zwaar.”

De bonden willen komende maandag naar het kabinet van mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) trekken. Ze willen hem de petitie ‘Laatthuisthuisblijven’ overhandigen. Die dag starten de onderhandelingen binnen het bevoegde sectorcomité. Na de onderhandelingen moet de raad van bestuur van de VRT zijn fiat geven voor het transformatieplan, waar de uitbesteding van de ‘Thuis’-productie deel van uitmaakt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten