Franse captain Hugo Lloris suggereert dat hij regenboogband niet zal dragen in Qatar: “Wij willen toch ook dat vreemdelingen zich aanpassen?”

©  ISOPIX

Tottenham-doelman Hugo Lloris heeft op de afsluitende persconferentie van de Franse nationale ploeg voor het WK een opmerkelijk standpunt ingenomen over een initiatief waarbij aanvoerders een regenboogband zouden dragen tijdens het toernooi. Homoseksualiteit is strafbaar in Qatar en een van de WK-ambassadeurs verklaarde dat “homoseksualiteit schade in het brein is”. “Ik kan het eens of oneens zijn met hun ideeën, maar wij vragen vreemdelingen toch ook onze cultuur te respecteren?”, aldus Lloris.

Michael Van Damme

LEES MEER. Rode Duivels scharen zich achter campagne voor mensenrechten in Qatar, Eden Hazard zal ‘One Love’-kapiteinsband dragen

Noël Le Graët, voorzitter van de Franse voetbalbond, had in een interview met de Franse sportkrant L’Equipe gezegd dat hij aan Hugo Lloris zou vragen om de aanvoerdersband in regenboogkleuren niet te dragen. De speciaal ontworpen One Love-aanvoerdersband draagt een boodschap uit tegen elke vorm van discriminatie en onrecht, maar de originele regenboog is in eerste instantie het symbool van de LGBTQ-gemeenschap, die Qatar niet genegen is.

“Om dergelijke zaken te ondernemen, heb je een akkoord van de FIFA en de voetbalbond nodig”, reageerde Lloris. “Maar ik heb ook een persoonlijke mening over het onderwerp. En die lijkt op die van onze voorzitter Noël Le Graët. Als we in Frankrijk vreemdelingen ontvangen, dan willen we vaak dat ze zich aanpassen aan onze regels en onze cultuur respecteren. Ik ben geneigd hetzelfde te doen in Qatar, niet meer of niet minder. Ik kan het eens of oneens zijn met hun ideeën, maar ik vind het een kwestie van respect tonen.”

De Belgische voetbalbond liet eerder weten dat de Belgische aanvoerder – in principe Eden Hazard – de One Love-armband wél zal dragen. Tal van andere landen kondigden aan dat ook te zullen doen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten