Vooruit zet militant uit partij na ongepaste uitspraken over homo’s: “Je mag gevoelens hebben voor iedereen, sommigen zijn verliefd op de Eiffeltoren. Maar de daad is strafbaar”

©  Chris Bosseloo

Aalsters Vooruit-militant Stijn Ledegen is uit de partij gezet na enkele uitspraken over homo’s in een podcast. De man bekeerde zich acht jaar geleden tot de islam en is bestuurslid bij een lokale moskee. “Ook al gaf het lid aan achter onze waarden te staan, Vooruit duldt hier geen enkele twijfel over.”

“De islam heeft geen probleem met homo’s. Je mag gevoelens hebben voor iedereen – sommige mensen zijn verliefd op de Eiffeltoren. Dat kan allemaal. Maar de daad en de interactie zelf zijn wel strafbaar”, zei hij.

De beelden doen uitgebreid de ronde op sociale media. Zo uitgebreid zelfs dat Vlaams Parlementslid Freya Van den Bossche (Vooruit) zich geroepen voelde om duidelijk te maken dat de man niet in de naam van haar partij sprak. “Ons standpunt ligt hier vanzelfsprekend mijlenver van af.”

In een reactie laat het partijhoofdkwartier verstaan dat “Vooruit een inclusieve beweging is die sinds jaar en dag actief strijdt voor de LGBTQI+rechten. Ook al gaf het lid aan achter onze waarden te staan, Vooruit duldt hier geen enkele twijfel over. Vooruit stopt dan ook met onmiddellijke ingang zijn lidmaatschap.”

Ledegen verdedigt zich op Twitter door de uitspraak te kaderen als een “theologische discussie zonder persoonlijke mening”.  (agy)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten