‘Groene corridor’ tussen Göteborg en Gent wordt langer door volledig elektrische trucks

©  North Sea Port

Gent -

De Deense rederij DFDS vaart bijna elke dag tussen de havens van Göteborg en Gent. Om de goederen verder te vervoeren vanuit North Sea Port, gebruikt het voortaan volledige elektrische trucks, gemaakt door Volvo Trucks.

Fien Lakiere

De eerste van maar liefst 125 volledige elektrische vrachtwagens werd deze week in gebruik genomen in North Sea Port. De e-trucks zijn eigendom van het Deense transportbedrijf DFDS, die de bestelling plaatste bij Volvo Trucks.

De bedoeling van de nieuwe trucks is een ‘groene corridor’ te installeren tussen Scandinavië en Europa. Zes keer per week pendelen grote schepen heen en weer tussen Göteborg en Gent en vormen ze zo een ‘varende brug’. Zo haalt DFDS elke week 30 kilometer aan voertuigen van de weg af.

Maar naast het scheepvaartverkeer wil het transportbedrijf ook het vervoer van en naar de havens vergroenen. Als aansluiting op de zeeroute maakt de rederij waar mogelijk al gebruik van binnenschepen en treinen als meer milieuvriendelijke transportmiddelen. Nu wordt door middel van de nieuwe elektrische trucks ook het transport in de haven en het wegvervoer aangepakt.

“DFDS wil tegen 2030 een kwart van zijn truckvloot volelektrisch zien rijden”, zegt Niklas Andersson van DFDS. “Maar we bewijzen dat zware trucks met elektrische batterijen vandaag al een optie zijn.”

©  North Sea Port

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten