Personeel failliete zorginstelling krijgt achterstallig loon nu toch: “Hun motivatie gaat steil naar beneden”

De Heide is failliet, maar duidelijkheid over een overname is er nog niet. © Frederiek Vande Velde

Merelbeke -

De failliete zorginstelling De Heide, met vestigingen in Merelbeke, Melle, Drongen, Gavere, Deinze, Liedekerke en Brugge, heeft nog geen overnemer gevonden. Dat blijkt na de ondernemingsraad van woensdag. Het personeel kreeg wel al de garantie dat het zijn achterstallig loon zal krijgen.

Lieven Van Imschoot

Dat de zorginstelling met hoofdzetel in Merelbeke failliet is gegaan, deed al de wenkbrauwen fronsen. En dat de personeelsleden op de koop toe hun loon van de maand oktober niet kregen, zette kwaad bloed. En ondanks de hoop om snel een overnemer te kunnen vinden, is er nog steeds geen akkoord.

LEES OOK. Zorginstelling in Merelbeke failliet, personeelsleden krijgen loon niet: “We werken ons hier letterlijk kreupel en nu worden we bedrogen”

Of de bewoners en het personeel kunnen blijven, is dus nog onzeker. Maar het personeel kreeg al goed nieuws over hun achterstallig loon. “De curatoren hebben het personeel verzekerd dat ze hun loon voor oktober en november zullen krijgen, of De Heide nu overgenomen wordt, of niet”, zegt Evert Persoon van de socialistische vakbond ABVV. “Dat is toch zeer ongebruikelijk.”

Gentse overnemer?

De kandidaat-overnemer is de Gentse vzw Kompas, dat in 1990 begeleid wonen opstartte voor werknemers van het maatwerkbedrijf Ryhove. Intussen heeft Kompas sites in Mariakerke, Sint-Kruis-Winkel en Wondelgem. Vrijdagnamiddag zal normaal bekend zijn of de Gentse zorgaanbieder De Heide overneemt of niet.

“Met die deadline willen de curatoren druk zetten op de kandidaat-overnemer”, zegt Evert Persoon. “We moeten het personeel gemotiveerd houden om te blijven werken, want die motivatie gaat steil naar beneden. Vrijdag zal er witte of zwarte rook moeten zijn. Veel langer mag dit niet duren, maar ik hoor dat er vertrouwen is om de overname te doen slagen.” (Lees verder onder de foto)

De personeelsleden protesteerden vorige week donderdag omdat ze hun loon niet kregen. © Frederiek Vande Velde

“Ik hou wel een slag om de arm. Maar de beide partijen praten al lang, dus de intentie voor een overname is er. Ik ben vooral bang dat er maar een gedeeltelijke overname zou komen. Dan zou er maar zekerheid zijn voor een deel van de bewoners en het personeel. Wij streven als vakbonden naar een volledige overname of zo dicht mogelijk daarbij. Maar er is maar één kandidaat-overnemer, dus die staat zonder concurrent sterk in die onderhandelingen.”

De sfeer bij het personeel is er intussen op verslechterd, merkt de vakbondsman. “De frustraties groeien, ook naar ons toe. Dat is logisch, want wij zijn de speelbal. Waar er vorige week nog ergens begrip was, heerst er nu vooral boosheid. Het personeel vraagt zich af wie er voor hen en de bewoners gaat zorgen. We hopen dit goed te kunnen afronden, zodat iedereen verder kan met zijn leven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten