Diehard fans van Iljo Keisse nemen afscheid van hun held tijdens zijn laatste Zesdaagse: “We sluiten een hoofdstuk van ons leven af”

©  FVV

Gent -

De Gentse pistewereld neemt deze Zesdaagse afscheid van ‘Keizer’ en publiekslieveling Iljo Keisse (39). Nog een laatste keer weergalmt luidkeels ‘Iljooo’ door ’t Kuipke. Voor de diehard fans voelt zijn wielerpensioen ook aan als een persoonlijk afscheid. “Zondag ga ik het niet droog kunnen houden.”

Simon Dekaezemaker

Tom Goditiabois (40) uit Geraardsbergen: “We gingen als fans zelfs met Iljo op de lappen”

Op het middenplein van de Gentse Zesdaagse hoor je de broers Tom (40) en Bart Goditiabois (41) met vriend Bart Kiekens (51) uit Geraardsbergen van ver ‘Iljooo’ roepen. “Tientallen keren zijn we hier al geweest. We hebben Etienne De Wilde nog weten koersen, maar Iljo is onze grote favoriet.”

Door Bart zijn de drie vrienden fan geworden van Keisse. “Als student ging ik naar De Karper en daar leerde ik Iljo en zijn pa Ronnie kennen”, zegt Bart. De vrienden volgden Keisse al die jaren trouw op de voet, zelfs tot in het buitenland.

Na het WK baanwielrennen in Manchester en Bordeaux gingen ze samen ook op de lappen met Keisse. “Een legendarische avond”, zegt Tom met pretoogjes. “Wat er daar gebeurd is? Beroepsgeheim”, klinkt het met een knipoog.

Het afscheid van Keisse deze Zesdaagse bezorgt de vrienden een dubbel gevoel. Maar ze blijven alvast fan van hem. “Nu gaan we voor hem als ploegleider supporteren. Iljooo komaan in de volgwagen.” (lees verder onder foto)

©  fvv

Annelies Martens (31) uit De Pinte:“Mijn vriend is door mij voor Iljo beginnen supporteren”

Het stereotype wil vaak dat de vrouw mee naar de koers komt door haar wielergekke partner. Niet zo bij Annelies Martens (31) en Mathieu Wauters (35) uit De Pinte. Zij supportert voor Iljo Keisse sinds de Olympische Spelen in 2008.

Mathieu leerde ze kennen in 2015 en vanaf dan ging hij ook mee naar de koers. “Niet onder dwang, maar met volle goesting”, zegt hij zelf. “Alle Gentse Zesdaagses buiten vorig jaar heb ik gevolgd”, pikt Annelies in. “We gaan ook naar wegwedstrijden supporteren voor Iljo.”

“Jaarlijks kijken we al maanden op voorhand uit naar onze avonden in ’t Kuipke. Nu zitten we hier met gemengde gevoelens door Iljo’s afscheid. Zijn wielerpensioen voelt ook aan als een soort afscheid van ons”, zegt Annelies.

“We sluiten hier een hoofdstuk van ons leven af. Voor wie we hierna supporteren? Geen idee, misschien Jules Hesters. Ook een Gentenaar en doet ons soms aan onzen Iljo denken”, besluit Mathieu. (lees verder onder foto)

Mathieu Wauters (35) en Annelies Martens (31) uit De Pinte ©  fvv

Danny De Langhe (56) uit Maarkedal: “Als klein mannetje spatte het talent al ervan af”

In de tribunes van ’t Kuipke zitten Danny De Langhe (56) en vriendin Pascale De Wilde (49) uit Maarkedal aandachtig de rondjes mee te volgen. “We zitten hier met een gemengd gevoel. Het afscheid van Iljo gaat zwaar worden. Zondag ga ik het waarschijnlijk niet droog kunnen houden.”

De uitgeweken Gentenaar volgt Iljo al vanaf zijn beginjaren. Altijd is hij hem blijven steunen, door dik en dun. “Ik heb hem zijn eerste rondjes op de piste zien draaien”, klinkt het trots. “Je zag onmiddellijk zijn talent.” Danny is ook overtuigd: Iljo is de beste pistier van zijn generatie. “Zoals hij achter een derny kan rijden, dat is uniek. Iljo kan ook omgekeerd op een piste rijden, niet gemakkelijk.”

Door Danny is zijn vriendin Pascale ook voor Iljo beginnen supporteren. “En ze is nog heviger dan ik”, zegt hij met een knipoog. “Iljo is een fantastische gast om voor te supporteren. Op de koers zwaait hij altijd naar ons. We gaan hem verdomd hard missen.”

©  fvv

Een ontspannen Iljo Keisse tijdens zijn laatste Gentse Zesdaagse vormt een hartje. Naast hem zit zijn vrouw An-Sofie Zenner ©  fvv

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten