Drie Belgische klimaatactivisten die ‘Meisje met de parel’ bekladden, komen vrij

© rr

De drie Belgen die in Nederland vastzitten voor de klimaatactie bij het beroemde schilderij ‘Meisje met de parel’, in het Mauritshuis in Den Haag, worden vrijdagochtend vrijgelaten. Het gerechtshof heeft beslist om hun voorarrest op te schorten in afwachting van het hoger beroep, zo heeft een woordvoerster donderdag meegedeeld.

jvhBron: BELGA

De drie Belgische klimaatactivisten zijn begin deze maand veroordeeld tot celstraffen van twee maanden, waarvan een maand voorwaardelijk. Alle drie hebben ze hoger beroep aangetekend tegen de vonnissen van de Haagse politierechter. Het is nog niet bekend wanneer het gerechtshof hun zaken inhoudelijk zal behandelen.

LEES OOK. Hij dacht gewoon een standje te krijgen van de rechter, nu vliegt hij in de cel: klimaatactivist Wouter hevig geschrokken, aldus advocaten (+)

Wouter Mouton had op donderdag 27 oktober zijn hoofd vastgeplakt aan het meesterwerk van Johannes Vermeer. David S. gooide vervolgens een blik rode namaaksoep over hem heen, voerde het woord en lijmde zijn linkervuist vast aan het paneel waarop het schilderij is bevestigd. De verdachte Pieter G. filmde de actie.

De drie werden onmiddellijk opgepakt en zaten sindsdien vast. De advocaten wilden dat hun cliënten het hoger beroep in vrijheid zouden kunnen afwachten en dienden daarvoor verzoeken in bij het hof.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten