“Opluchting en drama’s tegelijk”: tientallen ontslagen na gedeeltelijke overname van failliete zorginstelling

De Vakbondssecretarissen Evert Persoon (ABBV, links) en Piet Van De Walle (ACV) moesten het personeel vrijdag goed en slecht nieuws brengen. © Frederiek Vande Velde

Merelbeke/Gent/Deinze -

De Gentse vzw Kompas neemt de failliete zorginstelling De Heide gedeeltelijk over. De bewoners in Merelbeke en Astene mogen blijven, net als 131 zorgmedewerkers. Maar 37 personeelsleden krijgen hun ontslag. “Eerst werden ze niet betaald en nu krijgen ze te horen dat ze ontslagen zijn.”

Lieven Van Imschoot

LEES OOK. Zorginstelling in Merelbeke failliet, personeelsleden krijgen loon niet: “We werken ons hier letterlijk kreupel en nu worden we bedrogen”

De Heide biedt zorg aan voor mensen met een beperking in Merelbeke, Melle, Gavere, Deinze, Ronse, Liedekerke en Brugge. Maar de vzw ging failliet, en het zorgpersoneel, behalve dat in Ronse, kreeg hun maandloon voor oktober niet. Het personeel protesteerde, en leefde samen met de bewoners een week in onzekerheid.

Voor een deel van hen maakt die onzekerheid plaats voor opluchting. Kompas neemt de vestigingen in Merelbeke en een site op De Ceder in Astene over, waar een dertigtal mensen verblijft. Kompas neemt alleen de vestigingen en cliënten over die steun krijgen van het bevoegde Vlaamse Agentschap VAPH.

“Emotionele reacties”

Het contractuele zorgpersoneel mag onder Kompas aan de slag blijven. Het gaat om 131 mensen. 27 personeelsleden worden ontslagen. Zij werken in niet-zorgfuncties, bijvoorbeeld in de keuken of in de boekhouding. Tien langdurig zieken worden ook afgedankt.

“De overname is op zich goed nieuws, maar voor verschillende personeelsleden is dit een drama”, zegt Evert Persoon van de socialistische vakbond ABVV. “Er zijn nu twee groepen personeelsleden; zij die opgelucht zijn en anderen die enorm teleurgesteld zijn. Ook die mensen werden niet betaald en nu krijgen ze te horen dat ze ontslagen zijn. Er zijn ook drie vakbondsafgevaardigden ontslagen, terwijl ze zelf mee hebben onderhandeld over de overname. Er wordt emotioneel gereageerd.” (Lees verder onder de foto)

Vorige week protesteerden de personeelsleden omdat ze hun loon niet kregen. Een deel van hen wordt ook nog ontslagen. © Frederiek Vande Velde

LEES OOK. Personeel failliete zorginstelling krijgt achterstallig loon nu toch: “Hun motivatie gaat steil naar beneden”

De bewoners en medewerkers die niet onder het VAPH-statuut staan, neemt Kompas niet mee over. “Dat vinden we zeer jammer”, zegt beleidsmedewerker Marjolein Verbeke. “Maar de VAPH-werking is onze corebusiness. We hebben geen ervaring met andere doelgroepen, zoals bijvoorbeeld vluchtelingen. Daar zijn andere gespecialiseerde instanties voor.” Een andere bestaande vzw zou die niet-overgenomen werking overnemen. Dat wordt vrijdag nog bekeken.

“Failliet van zorginstelling grondig bekijken”

Kompas, met vestigingen in Wondelgem, Sint-Kruis-Winkel en Mariakerke, baat ook het dagcentrum Omega in Wetteren uit en doet aan begeleiding-aan-huis in Eeklo en rond Gent. “Onze eerste bekommernis was om de dienstverlening voort te zetten”, zegt Verbeke. “En in de welzijnssector wordt het moeilijk om als kleinere organisatie efficiënt te werken. We willen mee zijn met die evolutie.”

Het komt maar uiterst zelden voor dat een zorginstelling failliet gaat. “Dit gaan we met de vakbond grondig bekijken”, zegt Evert Persoon. “Het is nog niet duidelijk hoe de instelling failliet kon gaan, maar we bekijken of dit een gevolg is van de nieuwe persoonsgebonden financiering. Daar waren we al niet onverdeeld gelukkig mee. Nu hebben instellingen meer vrijheid om hun budgetten te spenderen zonder dat het van bovenaf geblokkeerd kan worden. Maar meer vrijheid leidt ook tot meer fouten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten