Antwerpse flamingo’s overwinteren in Mechelen

© ATV

Mechelen, Antwerpen -

De 41 Cubaanse pinguïns uit de Antwerpse Zoo zijn tijdelijk naar Planckendael verhuisd en wonen daar nu samen met een groep van 75 Chileense flamingo’s. De tijdelijke verhuizing is nodig omdat er werkzaamheden op de planning staan voor het Antwerps perk van de flamingo’s en hun buren, de zwartvoetpinguïns.

Bieke Lathouwers

De zestien zwartvoetpinguïns in de Antwerpse Zoo krijgen nieuwe en andere nestboxen. “Ervaring leert ons dat hun woningen te dicht bij elkaar staan om hen voldoende privacy te geven”, vertelt Zoo-woordvoerder Amanda Wielemans. “Hun flats gaan we nu verwijderen en vervangen door vrijstaande villa’s. Tegelijkertijd wordt er nieuw zand aangevoerd en nieuwe aanplantingen gedaan. Ook het bassin krijgt een verse beschermingslaag.”

Tijdens de werken in het pinguïnverblijf, verhuizen de dieren naar het binnenverblijf met kleinere overnet buitenverblijf van de flamingo’s. Die dieren overwinteren daarom in Planckendael. Daar wonen deze elegante roze vogels in de doorloopvolière in het Amerikaans continent. Het is een perk dat met netten overspannen is, wat gezien de ophokplicht, nodig is.

“Door de ophokplicht rond vogelgriep die steeds vaker wordt ingeroepen en steeds langer duurt, bekijken we ook hoe we het flamingoperk in Antwerpen permanent kunnen overkappen”, weet Amanda Wielemans. “Nu hebben de flamingo’s maar een heel kleine ruimte buiten die overdekt is. Tijdens de ophokplicht, hebben ze daardoor maar weinig ruimte en dat willen verhelpen.”

De grote groep flamingo’s heeft voldoende buitenruimte in de met een net overspannen volière in Planckendael. Zolang de ophokplicht van kracht is en er geen permanent boven hun Antwerps perk hangt, blijft de groep uit Antwerpen in Mechelen wonen. ©  Joris Herregods

Als beide perken klaar zijn, worden zowel de flamingo’s als de zwartvoetpinguïns weer in hun eigen verblijf verwelkomd.

De zwartvoetpinguïns zijn voorlopig even verhuisd naar het perk van de buren. ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten