Axel Witsel speelt “wellicht laatste WK”, Jérémy Doku vol vertrouwen: “Ik weet dat ik een wedstrijd kan openbreken”

De Rode Duivels staan op drie dagen van hun eerste wedstrijd op het WK. Zondagmiddag trainden ze onder een stralende zon in Qatar. Na de training spraken Axel Witsel en Jérémy Doku de pers toe. Witsel onthulde dat het wellicht zijn laatste WK wordt, Doku sprak vol vertrouwen na veel blessureleed.

Jonas Withouck

Axel Witsel: “Opletten voor ruimte in de rug van defensie”

Axel Witsel (33) is één van de spelers van de oudere generatie. Hij ziet de ervaring van de Duivels als een voordeel. “Het kan zeker een voordeel zijn dat we veel ervaring hebben op toernooien. De coach is hier al zes jaar en we zijn als ploeg al lang samen. Er was niet veel voorbereiding, maar dat is een voordeel voor ons. Ik voel mezelf fit, ik moet niet te veel aan mijn leeftijd denken. Nu speel ik anders dan toen ik 25 was. Ik ben nu een echte verdedigende middenvelder. Voor veel spelers zal het de laatste kans zijn om een toernooi te winnen.”

©  BELGA

Toen een Canadese journalist een vraag stelde, waarschuwde Witsel vooral voor hun snelheid. “De grote sterkte van Canada is hun snelheid met Jonathan David, Alphonso Davies en Tajon Buchanan in de aanval. Tegen die laatste speelde ik onlangs nog in de Champions League. We moeten opletten voor de ruimte die we laten in de rug van de defensie. Canada is fysiek heel sterk.”

En ten slotte ging het ook nog over zijn toekomst. “Ik ga zeker nog door tot en met het EK van 2024, dat heb ik in mijn hoofd gestoken. Het volgende WK wordt moeilijk. Het zal van veel dingen afhangen. Bijvoorbeeld wat er na mijn periode bij Atlético Madrid gebeurt. Maar ik denk niet dat ik het WK in 2026 nog haal.”

Jérémy Doku: “Eden Hazard is niet zomaar iemand”

De selectie van Jérémy Doku heeft aan een zijden draadje gehangen vanwege zijn blessureleed de laatste twee seizoenen. “Er was veel stress in aanloop naar het WK”, aldus Doku. “Ik wist gewoon dat ik fit moest zijn om erbij te zijn. De laatste tijd is mentaal heel moeilijk geweest. Maar nu ben ik fit. Ik voel me nu goed, ik ben blij dat ik hier ben. Ze zorgen goed voor mij. Ik moet geen abnormale dingen doen. Goed opwarmen, een ijsbad nemen…”

Tijdens zijn korte invalbeurt tegen Egypte afgelopen vrijdag gaf Doku al een prima indruk. “Iedereen wil een basisplaats. Maar zelfs als ik vijf minuten krijg zal ik alles geven. Ik weet dat ik een apart profiel heb in vergelijking met andere jongens. En ik weet dat ik een wedstrijd met één actie kan openbreken.”

©  BELGA

Doku maakte tegen Egypte zijn eerste minuten sinds de kwartfinale op het EK 2021 tegen Italië. Toen was hij dé uitblinker. “Ik heb daar veel bijgeleerd. Na het EK kreeg ik meer aandacht, dat voelde ik wel. Dat heeft mijn leven niet veranderd, maar er zijn wel een aantal dingen veranderd sindsdien. Veel mensen hebben mij over die prestatie tegen Italië aangesproken.”

Nu moet hij de concurrentie aangaan met onder meer Leandro Trossard en Eden Hazard. “Eden Hazard is niet zomaar iemand. Maar iedereen die hier is wil een basisplaats. Er is hier veel concurrentie, maar het is aan mij om te tonen aan de coach dat hij op mij kan rekenen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten