Fenomenale Puck Pieterse slaat van bij de start een kloof en plukt de zege weg in Druivencross in Overijse

©  BELGA

Puck Pieterse heeft de Wereldbekermanche in Overijse op haar naam geschreven. De 20-jarige Nederlandse reed na een paar minuten weg van haar concurrentes en werd niet meer bijgehaald. Het is voor haar de eerste triomf in de Wereldbeker veldrijden.

Jens Heylen

Was de winst van Shirin van Anrooij vorige week in de Beekse Bergen een toevalstreffer of niet? WB-leidster Fem van Empel zag toen een vijf op vijf in het klassement in rook opgaan, dus ze was meer dan ooit gebrand op revanche. De winnares van vorig jaar, de Hongaarse Kata Blanka Vas, moesten de Nederlandse dames in elk geval niet vrezen, want zij was er niet bij.

De start verliep anders dan vorige jaren. De Tenotsberg, die normaliter helemaal in het begin ligt, behoorde namelijk niet meer tot het parcours. Na de rode loper, waar de Italiaanse Bramati meteen tegen de grond smakte omdat haar ketting afbrak, glipte Puck Pieterse weg. De Nederlandse vond in Overijse duidelijk een omloop op haar maat door de vele technische passages en dat moest Van Empel bekopen. Nadat Van Anrooij, Betsema en Van Alphen onderuit schoven in de modder, gold dat ook voor Van Empel. Daardoor werd de achterstand op Pieterse alleen maar groter.

Strijd voor plek 3

Omdat Van Empel op haar beurt ook voldoende afstand had op de rijdsters achter haar, lagen de eerste twee plekken vast. Voor de derde podiumplek was het nog even spannend tussen Van Anrooij en Alvarado, die zaterdag nog de beste was in Merksplas. Maar de strijd was snel gestreden. Alvarado kwam ten val en Van Anrooij profiteerde. Haar derde plek was binnen.

Vooraan veranderde er niets meer, waardoor Pieterse haar allereerste Wereldbekerzege op zak steekt. Van Empel blijft ondanks haar tweede stek wel aan de leiding in het klassement. Zij kwam pas op 1’03” na Pieterse over de streep in Overijse.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Elke Wereldbeker is een klein WK”

Puck Pieterse pakte in Overijse haar eerste zege in de Wereldbeker. “Uiteraard betekent dit heel wat”, vertelde de 20-jarige renster van Alpecin-Deceuninck. “Ik was al zo vaak tweede, nu is het eindelijk raak.”

Pieterse kroonde zich in het Amerikaanse Fayetteville tot wereldkampioene bij de beloften en pakte in die leeftijdscategorie dit seizoen de Europese titel.De voorbije weken stapelde ze ook de podiumplaatsen op bij de elite, in Overijse mag ze wel met de bloemen naar huis. “Waar ik deze zege precies plaats? Heel hoog natuurlijk. Mijn regenboogtrui bij de beloften was mooi, maar hier is een Wereldbeker eigenlijk elke week een mini-WK, alle beste rensters staan aan de start en nu win ik hier. Ik hoop dat ik nu vertrokken ben voor meer.”

Pieterse maakte er een ware demonstratie van en had na enkele tientallen meters al een mooie voorsprong. “Na de start wilde ik zeker vooraan rijden om als eerste die afdaling te doen. Dat kan ik goed en dus wilde ik snel vooruit, ik nam veel risico’s om een voorsprong uit te bouwen. Daarna reed ik mijn eigen tempo en toch liep ik steeds verder uit. Pas in de laatste twee rondes bouwde ik iets meer voorzichtigheid in. Ik had eigenlijk verwacht dat het iets meer gelijk op zou gaan met Fem (Van Empel), maar het draaide eens anders uit.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten