Michael Vanthourenhout schrijft Druivencross op zijn naam, Pidcock wordt na onwaarschijnlijke inhaalrace knap tweede

© TVO

Michael Vanthourenhout heeft na een duel om duimen en vingers bij af te likken de Druivencross op zijn naam geschreven. De Europees kampioen hield in Overijse Tom Pidcock af, die na een desastreuze start vanuit laatste positie aan een inhaalrace moest beginnen. De Brit leek nog op weg naar de overwinning, maar toen hij twee keer een foutje maakte op cruciale momenten, was de vogel gaan vliegen.

Jens Jacobs

Net als in Merksplas gisteren, waren alle ogen gericht op Tom Pidcock. De Britse wereldkampioen dook gisteren voor het eerst sinds zijn wereldtitel in Fayetteville het veld in. Verder dan een zevende plek kwam de Brit niet in Merksplas. In Overijse kreeg Pidcock wel een parcours op zijn maat voorgeschoteld. De jonge Brit verscheen eerder aan de start van de Druivencross en moest toen enkel Mathieu van der Poel voor zich dulden.

Pidcock stond dan ook met de nodige ambities aan de start in Overijse. Noblesse oblige, je bent de wereldkampioen of je bent het niet. Maar ook man-in-vorm Laurens Sweeck aasde na zijn zege in Merksplas op de dubbel. Europees kampioen Vanthourenhout en ploegmaat Iserbyt wilden dan weer hun goede vorm verzilveren.

De start zorgde meteen voor ophef. Tom Pidcock kreeg net na de start af te rekenen met materiaalpech en moest vanuit laatste positie aan een haast onmogelijke inhaalrace beginnen. Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt lieten het niet aan hun hart komen en trokken meteen vol door. Een ontketende Pidcock gaf zich niet zomaar gewonnen en na een onwaarschijnlijke inhaalrace kon hij toch weer de aansluiting maken bij het duo van Pauwels Sauzen-Bingoal.

De Brit rook bloed en gaf zijn metgezellen geen moment rust. Toen Iserbyt de rol moest lossen en Vanthourenhout tegen de grond ging, trok Pidcock er dan maar alleen vandoor. Vanthourenhout zag af, maar kon na lang aandringen toch de aansluiting maken.

©  BELGA

Vanthourenhout straft foutjes van Pidcock af

De Europees wist dat hij in een sprint gezien was tegen de vinnige Brit en versnelde. Pidcock zag af en ging door de druk van Vanthourenhout tegen de grond. Opgeven staat echter niet in het woordenboek van Pidcock, waardoor Vanthourenhout nog alles op alles moest zetten om de zege te pakken.

Onze landgenoot hield uiteindelijk maar enkele tellen over op Pidcock, die vrede moest nemen met de tweede plek. Na zijn zege op het EK is het een tweede mooie zege voor Vanthourenhout.

©  BELGA

Tom Pidcock wordt tweede na knappe inhaalrace: “Niveau ligt zeer hoog”

Tom Pidcock dook als laatste het veld in na materiaalpech bij de start, maar hij finishte nog als tweede in WB-cross van Overijse. “Zonder die pech, was ik toch iets dichter bij de zege geweest”, lachte hij na afloop.

In Merksplas moest hij nog vrede nemen met een zevende stek, in Overijse verging het hem een pak beter in de cross. “Dit is gewoon een wedstrijd die me beter ligt. Zaterdag was het heel technisch, moest je voortdurend in en uit de klikpedalen en dat ligt me minder. Dit parcours was meer ‘Brits’, ik koerste al vaker over zo’n omlopen en hier kon ik me meer uitleven. Zo’n cross doe ik echt graag, het was plezant.”

Een valpartij nekte uiteindelijk zijn kansen. “Wellicht was dat niet te zien op beeld, maar ik kwam echt hard ten val, dat ga ik de komende dagen nog voelen. Daarna was het moeilijk om nog terug te komen, ik probeerde wel, maar Michael (Vanthourenhout, red.) verdient de zege. Ik ben alleszins blij met mijn vorm. Die is heel goed.”

Volstaat het om Wout van Aert en Mathieu van der Poel te verslaan zodra zij terugkeren in het veld? “Daar ben ik nog niet mee bezig, het is al moeilijk om nu te winnen. Ieder jaar opnieuw schrik ik hoe hoog het niveau is in de cross. Er wordt alsmaar beter gereden, ik moet nu al knokken. Volgende week in Kortrijk en Hulst probeer ik het nog een keer om te winnen. De rest van mijn programma wordt wellicht eind volgende week nog bekendgemaakt.” (belga)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten