Na kapiteinsband verdwijnt ook opwarmingsshirt van Rode Duivels, wit uitshirt wordt aangepast met ... sticker: “Straffen zijn buiten proportie”

Ook de Belgische aanvoerder Eden Hazard zal net als zijn collega’s niet met een OneLove-kapiteinsband spelen. De wereldvoetbalbond FIFA heeft geen toestemming gegeven voor die banden en dreigt met sportieve sancties zoals gele kaarten. “Er was gewoon geen overleg mogelijk”, zegt Peter Bossaert, CEO van de Belgische voetbalbond. Ook het witte uitshirt van de Rode Duivels moet aangepast worden en het kleurrijke opwarmshirt werd geweigerd.

Jurgen Geril en Pieter-Jan Calcoen in Doha, Chris Snick

Het plan was dat Eden Hazard – of de viceaanvoerder, mocht hij niet in de basis staan – tegen Canada met een OneLove-kapiteinsband om de arm zou spelen, maar dat gaat dus niet door.

“Eden zal inderdaad niet met de OneLove-band spelen”, verduidelijkt Peter Bossaert. “We kunnen niet anders, want de straffen zijn buitenproportioneel. We kunnen niet riskeren dat Eden een gele kaart krijgt nog voor de wedstrijd begint. We waren bereid om hoge boetes te betalen – en dat hebben we ook aangegeven in onze gesprekken met de FIFA –, maar er was gewoon geen overleg mogelijk. Dat maakt dat we onze actie niet kunnen voorzetten.”

Peter Bossaert, CEO van de Belgische voetbalbond, is not amused. ©  Marc Gysens

“Nochtans is die band geen politiek statement”, vervolgt Bossaert. “Het is een oproep tot meer inclusiviteit en een signaal voor diversiteit. Maanden geleden hebben we al geprobeerd om met de FIFA in contact te komen – ik ben zelf naar Zwitserland gereisd –, maar er is nooit een concreet antwoord gekomen. De laatste dagen hebben we nog harder aangedrongen, omdat de tijd aan het dringen was. We zijn echt ver gegaan om tot een akkoord te komen, tot de FIFA ineens aangaf dat er gele kaarten uitgedeeld zouden worden. De scheidsrechters hadden al de opdracht gekregen die te geven als iemand die band zou dragen. We wilden de situatie ontmijnen, dat is niet gelukt.”

“De KBVB gaat de komende tijd samen met de andere betrokken landen kritisch kijken naar zijn relatie met de FIFA”, laat de Belgische Voetbalbond ook weten.

Nog zes andere landen

Een groep van zeven Europese landen, waaronder dus België, besliste gezamenlijk om de OneLove-band niet te dragen. Het was de Engelse bond, die aankondigde dat Harry Kane hem niet zou dragen tegen Iran, die het statement de wereld instuurde:

“De FIFA heeft duidelijk laten weten dat het sportieve sancties zal treffen als onze aanvoerders de armbanden dragen op het veld”, klinkt het bij de Engelse FA. “Als nationale federaties kunnen wij onze spelers niet in een positie brengen waarin ze sportieve sancties – waaronder gele kaarten of zelfs uitsluitingen – riskeren. We waren nochtans bereid om boetes te betalen die normaal gelden voor het schenden van afspraken over kledij en we hadden een sterk engagement om de armband te dragen. We zijn gefrustreerd door de beslissing van de FIFA, die ongezien is. We hebben de FIFA in september ingelicht over onze wens om de OneLove-armband te dragen om inclusiviteit in het voetbal te promoten, maar we hebben geen antwoord gekregen. Onze spelers en coaches zijn ontgoocheld. Ze zijn grote voorvechters van inclusiviteit en zullen hun steun op andere manieren uiten.”

Opmerkelijk is dat de Franse aanvoerder Hugo Lloris vorige week al uit eigen beweging besliste dat hij de band niet zou dragen. Daarmee ging hij in op de vraag van de Franse bondsvoorzitter, maar hij had zelf een uitgesproken argumentatie. “Ik kan het eens of oneens zijn met de ideeën van de Qatarezen, maar ik vind het een kwestie van respect tonen”, klonk het toen.

FIFA verwijst naar eigen armband

De wereldvoetbalbond FIFA reageerde op zijn beurt ook. Als alternatief voor de OneLove-band verwijst het naar de eigen No Discrimination-campagne. Normaal zou die armband pas vanaf de kwartfinales gedragen worden, maar nu kunnen aanvoerders hem het hele toernooi dragen.

“Daardoor kunnen de 32 deelnemende ploegen gedurende het hele WK een armband van de FIFA dragen”, aldus de wereldvoetbalbond. Tegelijkertijd wees de organisatie erop dat “deze beslissing in overeenstemming is met artikel 13.8.1 van het FIFA-reglement wat betreft uitrustingen”. Dat bepaalt onder meer dat “tijdens eindrondewedstrijden alleen door de FIFA geleverde aanvoerdersbanden zijn toegestaan”.

“De FIFA is een inclusieve organisatie, die wil dat het voetbal aan de maatschappij ten goede komt door goede en legitieme acties te steunen, maar dat moet wel gedaan worden binnen het kader van de competitieregels die bij iedereen bekend zijn”, klinkt het.

België op zoek naar alternatieven?

Denkt de KBVB nu aan alternatieven? Kan Roberto Martinez bijvoorbeeld de band nog dragen? Of Eden Hazard op training? “Dat weten we nog niet”, zegt Bossaert. “We moeten nu eerst goed nadenken, ik sluit niks uit. Kijk, ons standpunt is duidelijk. Door de reactie van de FIFA is dat standpunt nog duidelijker dan ooit tevoren, de hele wereld kent het. Moeten we dan volharden in de boosheid en het conflict doen escaleren? Ik weet het niet, we gaan nadenken.”

©  BELGA

“Alle landen staan perplex”, aldus Bossaert nog. “De meesten van mijn collega’s waren op de openingsmatch, ik denk niet dat ze iets van het spektakel gezien hebben. We hadden andere zorgen. Feit is dat we met z’n allen niet kunnen leven met de houding van de FIFA. Ook ikzelf niet. De hardheid van de FIFA is stuitend. We moeten onze relatie kritisch analyseren. Wij hebben de FIFA nodig, maar zij ons ook. We zullen in de toekomst zien hoe het verder moet.”

Ook LOVE-uitshirt van Duivels moet worden aangepast: sticker over woord “LOVE”

Opmerkelijk is dat in het ontwerp van het uitshirt van Rode Duivels de regenboogkleuren zijn verwerkt. De voetbalbond ontwikkelde het samen met Adidas. Het is voorzien van een opvallende grafische print. Die is geïnspireerd op het wereldberoemde vuurwerk van Tomorrowland en staat symbool voor de gedeelde waarden op het vlak van diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit. Aan de binnenkant staat dan weer ‘LOVE’. De KBVB moet dat shirt nu aanpassen: “Het woordje LOVE moet verdwijnen”, foetert CEO Bossaert. “Het is triestig, maar de FIFA laat ons geen keuze. Voor het overige blijft de uitrusting ongewijzigd.” De Belgische voetbalbond plakt nu over dat woordje LOVE - dat aan de binnenkant op het etiket stond en dus niet zichtbaar was - een extra sticker.

In de drie groepswedstrijden zal België sowieso telkens zijn rode thuisuitrusting dragen. Dat was zo voorzien voor alle heisa rond de OneLove-band. Ook het kleurrijke opwarmshirt mag niet meer. De reden daarvoor is onduidelijk, want daar staat geen boodschap op.

Op de versie die fans kunnen kopen, staat het woord LOVE aan de buitenkant. In het shirt van de Rode Duivels is het aan de binnenkant aangebracht. Toch wil de FIFA dat het shirt aangepast wordt. ©  store.tomorrowland.com

Ook dit kleurrijke opwarmshirt mogen de Duivels niet dragen in Qatar 

Amnesty International: “FIFA heeft voeling met 21ste eeuw verloren”

Volgens Amnesty International heeft de FIFA alle voeling met de 21ste eeuw verloren. “De FIFA trekt zich niks aan van maatschappelijke debatten en kritiek op het WK”, klinkt het bij de mensenrechtenorganisatie. “Het was al erg dat ze niet voor een compensatiefonds voor de getroffen arbeiders in Qatar hebben gezorgd, zoals Amnesty heeft gevraagd. Dat was wel het minste wat je kan doen. En nu stellen ze ook nog een verbod in op de OneLove-band, want daar komt het eigenlijk op neer. Het is ondenkbaar.”

Aangeboden door onze partners