Zeker 162 doden en 700 gewonden door aardbeving op Indonesisch eiland Java

Het Indonesische eiland Java is maandag getroffen door een aardbeving. Daarbij kwamen zeker 162 mensen om het leven, en raakten minstens 700 mensen gewond. Verwacht wordt dat de dodentol nog zal oplopen. Er wordt ook gevreesd voor naschokken.

jvh, gjsBron: BELGA

De beving deed zich voor om 7.21 uur Belgische tijd, en had volgens het Amerikaans geofysisch instituut USGS een magnitude 5,4 op de schaal van Richter. Het epicentrum bevond zich op tien kilometer diepte, nabij de stad Cianjur in het westen van het eiland.

Het getroffen gebied is dichtbevolkt en kwetsbaar voor aardverschuivingen, met slecht gebouwde huizen. Volgens een lokale ambtenaar raakten “honderden, misschien wel duizenden woningen beschadigd”. Reddingsdiensten proberen massaal mensen te redden uit ingestorte gebouwen.

De beving werd ook gevoeld in hoofdstad Jakarta, zo’n 100 kilometer verderop. Daar werden alle grote gebouwen geëvacueerd. Aardbevingen komen frequent voor in Indonesië, dat zich bevindt op de zogeheten ‘Ring van Vuur’ rond de Stille Oceaan, waar veel tektonische activiteit plaatsvindt. Het land heeft dan ook een voorgeschiedenis van verwoestende aardbevingen: in 2018 kwamen bijvoorbeeld nog meer dan 2.000 mensen om het leven bij een beving op Sulawesi.

©  AP

©  EPA-EFE

©  AP

©  AP

©  AP

©  AP

©  EPA-EFE

©  EPA-EFE

©  via REUTERS

©  AP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten