Wat meer kasseien en minder hellingen in Dwars door Vlaanderen 2023, vrouwen finishen voor het eerst na de mannenwedstrijd

De editie van vorig jaar lokte Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar. ©  BELGA

Dwars door Vlaanderen van woensdag 29 maart 2023 is op wat details na vrij gelijk aan de editie van afgelopen voorjaar die voor een tweede keer door Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) werd gewonnen. Dat leerde de voorstelling maandagmiddag in de Rogiers Machinery Academy die in Waregem werd gehouden.

Hugo Coorevits

De laatste WorldTourwedstrijd vóór de Ronde van Vlaanderen is opnieuw met een kleine 185 kilometer vrij kort wat – hoe contradictorisch het op het eerste gezicht lijkt – daardoor een lange finale kan opleveren. Bij de mannen zijn er dit keer elf in de plaats van dertien hellingen, maar het aantal kasseizones is naar zeven opgetrokken.

De Volkegemberg komt in de plaats van de Stooktestrat en de Zeelstraat die uit het parcours zijn verdwenen. In de laatste 32 km zitten achtereenvolgens de Nokereberg, de stenen van Herlegem, de lange helling naar Nokere op de macadamweg en nog eens de kasseien van Herlegem. Ook de passage op de Hippodroom in Waregem blijft. Al wordt die dit keer in de andere richting genomen. In de finale is de klim van de Holstraat geschrapt, net als de Karmeldreef. “Het is wat hertekend”, aldus koersdirecteur Guy Delesie. “De Hippodroom blijft een plaats van beleving want we krijgen er zowel bij de mannen als de vrouwen drie passages, waarvan telkens twee in de laatste kilometers.”

De ruggengraat van de 77ste Dwars door Vlaanderen blijft dus voor meer dan negentig procent behouden. Ook al omdat we dit jaar een ongemeen spannende wedstrijd kregen waarin Mathieu van der Poel voor de tweede keer won en waarin Tadej Pogacar bij een tegenaanval zichzelf tegenkwam. “Het is ook zinloos om jezelf te blijven uitvinden”, aldus Delesie.

©  Flanders Classics

De mannen starten opnieuw in Roeselare, zij het een half uur vroeger (12.05 uur) dan dit jaar. Dat komt omdat de vrouwen dit keer na de mannen finishen. De elfde Dwars door Vlaanderen voor vrouwen start in Waregem om 14.45 uur op de Hippodroom. De laatste tachtig kilometer wordt op het parcours van de mannen gereden. Deze eendagkoers blijft voorlopig een ProSeries-wedstrijd, maar Waregem Vooruit, die samen organiseert met Flanders Classics, hoopt dat ook de vrouwen in 2024 in de World Tour worden opgenomen. De wedstrijd voor mannen komt live op Sporza; de vrouwelijke variant op Proximus TV.

BK in 2028

Tijdens de voorstelling raakte ook bekend dat Carlo Lambrecht na veertien jaar een stap terugzet als voorzitter en voortaan verder werkt in de marketingcel. In plaats van erevoorzitter kreeg hij de titel van ‘president’ van Dwars door Vlaanderen. De nieuwe voorzitter is Pavel Desmet.

Waregem organiseert in 2028 het Belgisch kampioenschap. “Belgian Cycling wees het evenement ondertussen toe aan de stad Waregem”, aldus Carlo Lambrecht. “Als club zijn we bereid om de organisatie op ons te nemen. In een moeilijk coronajaar als 2021 slaagden we erin een mooie wedstrijd te krijgen met Wout van Aert als nationale kampioen.”

Aangeboden door onze partners