Onderhandelingen tussen Servië en Kosovo over nummerplaten mislukt

©  AP

Een Europese poging om de hoogoplopende spanningen tussen Servië en Kosovo te bezweren is maandag mislukt. “Dit stuurt een heel negatief politiek signaal uit”, zo reageerde de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell.

gjsBron: BELGA

“Beide partijen dragen de volledige verantwoordelijkheid voor het mislukken van de gesprekken van vandaag en voor iedere vorm van escalatie of geweld die op het terrein zou kunnen ontstaan”, verklaarde Borrell maandag na afloop van de mislukte onderhandelingen in Brussel. 

Borrell wees erop dat Servië zijn compromisvoorstel wou aanvaarden, en Kosovo niet. “Ik zal de lidstaten, de buitenlandministers en onze partners informeren over het niet-constructieve gedrag van de partijen en het complete gebrek aan respect voor hun internationale wettelijke verplichtingen, en dit geldt in het bijzonder voor Kosovo”. 

Nummerplaten

Op initiatief van Borrell waren de Servische president Aleksandar Vucic en de Kosovaarse premier Albin Kurti maandag naar Brussel gekomen om te praten over een oplossing voor de nummerplatenkwestie die de spanningen in de regio opnieuw aanwakkert. 

Kosovo wil zijn Servische inwoners verbieden om nog langer met een nummerplaat uit Servië rond te rijden. Het verbod treft duizenden leden van de Servische minderheid in het noorden, waar de Servische politie uit protest tegen de maatregel het werk heeft neergelegd. 

Escalatie vermijden

Bij gebrek aan een doorbraak heeft Borrell beide partijen opgeroepen om een escalatie te vermijden. Kosovo, dat vanaf deze week het verbod met boetes wil afdwingen, moet de maatregel uitstellen, zo betoogde Borrell. Aan Servië vraagt hij dan weer om geen Servische nummerplaten meer uit te delen aan de Serviërs in Kosovo.  

Met het verbod reageert de regering in Pristina naar eigen zeggen op de Servische weigering om nummerplaten uit Kosovo te erkennen. Kosovo scheurde zich in 2008 unilateraal af van Servië, maar Belgrado heeft de onafhankelijkheid van Kosovo nooit erkend. Ook vijf EU-lidstaten erkennen de Kosovaarse onafhankelijkheid niet.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten