Antwerpen schrapt filmbonus en bergt evenement rond urban sports op

De gemeenteraadsleden krijgen deze week toelichting over de begroting en de besparingen in de raadscommissies. © Joris Herregods

Antwerpen -

De gemeenteraadsleden krijgen deze week toelichting over de besparingen in de raadscommissies. Antwerps schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA) en burgemeester Bart De Wever (N-VA) gaven maandagavond tekst en uitleg over het meerjarenplan en de impact van de besparingen op hun bevoegdheden. Zo verdwijnt de stedelijke filmbonus en wordt de ambitie opgeborgen om een evenement rond urban sports te organiseren.

Sacha Van Wiele

Antwerpen moet 70 miljoen euro besparen om te beletten dat de stijgende energiefactuur en de automatische loonindexering de stadsfinanciën in het rood zou duwen. Schepen Kennis schetste de context van de meerjarenbegroting en de noodzaak om te besparen. Hij wees onder meer op de stijgende energieprijzen en de indexaanpassingen van de lonen.

Antwerps schepen Koen kennis. © Joris Herregods

“Dit alles samen zorgt ervoor dat we voor de volgende jaren een half miljard euro aan extra kosten gaan hebben en dat weegt op onze begroting”, zegt Kennis. “We zijn overtuigd dat door 70 miljoen euro te besparen we de financiële situatie onder controle kunnen houden. De pensioenlast van het personeel blijft echter het grootste financiële risico. Er komt geen belastingverhoging. We maken de stad klaar voor de toekomst. Het nieuwe stadsbestuur in 2024, wij dus, kan dan een goede doorstart maken.”

Bovendien wees de schepen erop dat de stad nog volop blijft investeren, zo’n 400 miljoen euro per jaar. “Dit is een recordbedrag”, zegt Kennis. “Er werd een betere inschatting gemaakt rond de realisatie van enkele projecten. Daarom werden enkele investeringen bijgestuurd of doorgeschoven naar 2026.”

Schepen Kennis kan niet zeggen welke investeringen worden doorgeschoven. “Het zal geen bewuste keuze zijn van projecten, maar wel om investeringen die door omstandigheden ons niet toelaten om ze al uit te voeren”, zegt de schepen.

Er komt geen belastingverhoging, maar de prijzen van onder meer de afvalzakken stijgen wel. Volgens Kennis is dit aan gevolg van de inflatie. “Bovendien hebben we al jaren geen verhoging doorgevoerd”, zegt Kennis. “Het inkomen van de Antwerpenaar stijgt trouwens ook.”

Prangend

Ook burgemeester De Wever wees op de stijgende energiekosten bij de politie en de brandweer. “Pijnloze besparingen bestaan niet”, zegt De Wever. “Toch kunnen we dit voor beide diensten opvangen omdat er reserves waren. Alleen mag er niet veel meer gebeuren, want dan wordt de situatie wel prangend.”

Binnen de bevoegdheid evenementen van de burgemeester wordt de filmbonus van 450.000 euro geschrapt. Dit was een instrument om filmproducties naar Antwerpen te lokken. Ook het plan van een evenement rond urban sports wordt opgeborgen.

“Het is spijtig dat we die ambitie moeten opbergen, zeker gezien het succes van de basketbalwedstrijd 3 on 3”, zegt De Wever. “Het is eenvoudiger om iets niet uit te geven, dan geld ergens van af te nemen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten