VREG reikt hand naar Demir, maar voert capaciteitstarief wel in ondanks rechtszaak

©  BELGA

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) trekt naar de rechtbank om de invoering van het capaciteitstarief op 1 januari tegen te houden. De Vlaamse energieregulator VREG wil inhoudelijk niet veel kwijt over de rechtszaak, maar reikt wel de hand naar de energieminister.

gjsBron: BELGA

Demir wil uitstel voor het tarief, onder meer omdat het niet opportuun is tijdens een energiecrisis. Het tarief - waarbij een deeltje van de stroomfactuur wordt berekend op basis van piekverbruik - gaat echter hoe dan ook van start op 1 januari. De rechtszaak start immers pas na 1 januari.

Veel wou de regulator - die dinsdag tekst en uitleg gaf bij het nieuwe tarief - niet kwijt over de rechtszaak. Wel zegt voorzitter Maarten De Cuyper begrip te hebben voor de “weerstand” tegen het tarief. “Maar we moeten ook op lange termijn naar de nettarieven kijken. Kortetermijn- en langetermijndenken hoeven elkaar niet in de weg te staan”. De VREG zegt de minister de hand te reiken. “We reiken de hand naar het beleid om de nodige maatregelen te nemen om op lange termijn ons op het juiste pad te zetten”.

Hoe dan ook gaat het capaciteitstarief op 1 januari van start. “De rechtszaak werkt niet opschortend, dus op 1 januari gaat het tarief in”, aldus nog de VREG-voorzitter.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten