Drie nieuwe besmettingen met apenpokken in ons land

Op 21 november waren er 789 bevestigde gevallen van apenpokken in België, meldt gezondheidsinstituut Sciensano dinsdag in zijn epidemiologisch bulletin. Dat zijn drie besmettingen meer tegenover de vorige balans.

gjsBron: BELGA

Het gaat om 411 gevallen in Vlaanderen, 285 gevallen in Brussel en 93 gevallen in Wallonië. Bij de gevallen waarvoor het geslacht gekend is, zijn er 778 mannen, 5 vrouwen en 3 personen die zich anders identificeren. De meeste patiënten zijn tussen 16 en 71 jaar oud. Twee patiënten zijn jonger dan zestien jaar: het gaat om een kind jonger dan drie jaar en een kind ouder dan 12 jaar.

In totaal werden 39 patiënten gehospitaliseerd: 28 personen om te worden behandeld (van wie vier personen met een onderliggende immuunstoornis), drie personen omdat thuisisolatie niet mogelijk was en acht personen waarvoor de reden niet gekend was. Tot op heden is één sterfgeval gerapporteerd: het ging om een persoon met onderliggende gezondheidsproblemen.

Op basis van de huidige gegevens herhaalt Sciensano dat het virus voornamelijk wordt overgedragen door seksueel contact (in 92 procent van de gevallen). Waar in het begin infectie voornamelijk via seksueel contact op grote events werd gemeld, is dat nu het geval voor seksueel contact in de privésfeer.

# Belga context View full context on [BelgaBox]

(belga)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten