Partij Bolsonaro wil deel van stemmen ongeldig laten verklaren, na verloren presidentsverkiezing

Ruim drie weken nadat de rechtse president Jair Bolsonaro in Brazilië bij de verkiezingen is weggestemd, wil zijn partij een deel van de uitgebrachte stemmen ongeldig laten verklaren. De Liberale Partij (PL) diende daartoe een verzoekschrift in bij het hoogste verkiezingstribunaal, verklaarde partijleider Valdemar da Costa dinsdag. Bolsonaro’s partij betwijfelt of alle elektronische stemmachines goed hebben gewerkt.

Bron: BELGA

Bij de verkiezingen op 30 oktober behaalde voormalig president Luiz Inácio Lula da Silva een nipte overwinning in de tweede ronde. Bolsonaro heeft tot hiertoe zijn nederlaag echter nog niet expliciet toegegeven. Al voor de stembusslag had hij herhaaldelijk zijn twijfels geuit over het kiesstelsel en liet hij doorschemeren dat hij de uitslag misschien niet zou erkennen.

Bolsonaro beloofde in een toespraak na de verkiezingen wel de grondwet te zullen respecteren. Hij riep zijn aanhangers op hun protest vreedzaam te houden en hun wegversperringen op te doeken. “Jullie zijn bedroefd en hadden iets anders verwacht, ik ook. Maar ik doe een beroep op de betogers: maak de wegen vrij”, klonk het. Zijn kabinetschef verklaarde dat Bolsonaro hem had bevolen het proces voor de machtsoverdracht op te starten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten