Erfgoedsite Ename pakt uit met nieuwe activiteiten voor scholen: “Spelenderwijs leren over klimaat, natuur en erfgoed”

De kinderen leren spelenderwijs natuur en erfgoed in Bos t’Ename ontdekken. © pdv

Ename -

De Provinciale Erfgoedsite Ename biedt twee nieuwe activiteiten voor scholen aan. ‘Molleke Pol voert actie in Bos t’Ename’ is bedoeld voor het derde en vierde leerjaar van het basisonderwijs. ‘Ontrafel mysterieuze sporen’ richt zich tot het zesde leerjaar van het basisonderwijs en de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs.

Paul Darragas

Erfgoed en natuur gaan hand in hand in het Bos t’Ename. Met de activiteit ‘Molleke Pol voert actie in Bos t’Ename’ introduceert een gids de kinderen spelenderwijs in de rijke geschiedenis en de ecologie van het gebied: “Een geknipte activiteit voor klassen met een groot hart voor de natuur en erfgoed. Voor klassen die actie willen voeren omdat het klimaat een slecht rapport heeft en omdat natuur en erfgoed verloren dreigt te gaan. Maak kennis met ‘Molleke Pol’ en ‘Stijn Konijn’ en help hen te overleven.” Deze activiteit start aan het PAM Ename, Lijnwaadmarkt 20 in Ename, en duurt twee uur. De kostprijs bedraagt 30 euro.

Mysterieuze zoektocht

De zoektocht ‘Ontrafel mysterieuze sporen’ werd oorspronkelijk gemaakt voor gezinnen met tieners. Al gauw bleken scholen ook geïnteresseerd om met klasgroepen het raadsel van de mysterieuze figuur in het verhaal op te lossen. Elke groep krijgt een tablet mee met de ErfgoedApp. Filmpjes leiden de vragen in en de tieners zoeken zelf uit langs waar de wandeling van een tweetal kilometer loopt. Het erfgoed onderweg leert hen heel wat over Ename en de abdij in de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd. Deze activiteit is gratis en geschikt voor maximaal 30 leerlingen. De wandeling vertrekt en eindigt aan het Erfgoedcentrum, Lotharingenstraat 1 in Ename.

“Met dit nieuwe aanbod spelen we graag in op de groeiende aandacht voor erfgoed, voor natuur en ook voor de link tussen de twee. Twee leuke activiteiten waar leerlingen ongetwijfeld graag mee aan de slag zullen gaan”, aldus gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed. Voor beide activiteiten is reserveren noodzakelijk via Ename@oost-vlaanderen.be of 055/30.90.40.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten