Neanderthalers bakten ook al (een soort van) pannenkoeken, zo blijkt uit nieuw onderzoek

Neanderthalers aten naast vlees en vruchten ook plantaardig voedsel, zo blijkt uit nieuw onderzoek. ©  BELGAIMAGE

Wie dacht dat neanderthalers enkel bessen en rauw dierenvlees aten, heeft het mis. Uit nieuw onderzoek van de John Moores University in Liverpool blijkt dat de oude mensensoort ook al eten kookte. Het oudste bekende gerecht ter wereld blijkt een soort pannenkoek te zijn.

Gilles LiesenborghsBron: The Guardian

Onderzoekers hebben geprobeerd het recept te achterhalen van de oudste etensresten ter wereld. Die werden gevonden in een grot in het noorden van Irak. En de resultaten zijn opvallend. “Onze bevindingen zijn de eerste echte indicatie van complexe kookkunst - en dus van een eetcultuur - onder neanderthalers”, zegt onderzoeker Chris Hunt aan The Guardian.

De restjes bleken namelijk uit een soort pannenkoekendeeg te bestaan. “Het is een beetje een combinatie tussen een pannenkoek en flatbread, met een notensmaakje”, aldus Hunt.

Het team van Hunt onderzocht ook andere etensresten uit een grot in Zuid-Griekenland. En ook daar konden de onderzoekers opvallend complexe kookkunsten mee associëren. De prehistorische etensresten lijken bovendien zorgvuldig op smaak te zijn gebracht. “We hebben bewijs gevonden dat oude mensensoorten al gebruikmaakten van mengsels van fijngemalen zaden in voedingsmiddelen. Ze bleken ook een voorkeur te hebben voor bepaalde plantenaroma’s”, besluit Ceren Kabukcu, die het onderzoek leidde.

Deze nieuwe bevindingen staven het vermoeden dat neanderthalers naast vlees en vruchten ook plantaardig voedsel aten. Al hadden ze natuurlijk geen potten om dat in klaar te maken. Hunt: “We nemen aan dat ze hun zaden lieten weken in de plooien van dierenhuid.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten