30 kilometer per uur en extra verkeerslichten: gevaarlijke plek waar juf Nathalie (44) om het leven kwam, wordt aangepakt

©  David Van Hecke

Gent -

De kleine ring aan Dok Noord in Gent wordt veiliger voor fietsers. De oversteekplaats aan het Stapelplein wordt verplaatst en de snelheid wordt permanent beperkt tot 30 kilometer per uur. Deze zomer overleed leerkracht Nathalie Lacave er nog, toen ze op de fiets gegrepen werd door een vrachtwagen.

Fien Lakiere

Een snelheidsbeperking van maximum 30 kilometer per uur en een oversteekplaats met verkeerslichten. Die aanpassingen moeten de kleine ring aan Dok Noord veiliger maken voor fietsers. Dat kwamen het Agentschap Wegen en Verkeer en Stad Gent woensdag overeen.

De maatregelen komen er nadat fietsster Nathalie Lacave in augustus gegrepen werd door een vrachtwagen, toen ze de weg wilde oversteken aan het Stapelplein. Stad Gent had na het ongeval al geijverd voor een snelheidsbeperking, maar wegbeheerder AWV moest eerst akkoord gaan. Na overleg komt AWV nu tegemoet aan de verzuchtingen van de Stad Gent, buurtbewoners en de Fietsersbond.

Veiliger, maar langer wachten

In het voorjaar van 2023 moeten de aanpassingen zichtbaar zijn. Naast een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur tussen het kruispunt met de Voormuide en de Kraankinderstraat, wordt ook de oversteekplaats aangepakt. Die wordt zo’n 20 meter naar het zuiden verplaatst en krijgt verkeerslichten en extra wachtruimte voor fietsers en voetgangers. Via drukknoppen moet de doorstroming op het autoverkeer beperkt blijven.

LEES OOK.Oversteekplaats waar juf Nathalie (44) werd doodgereden wordt verlegd naar veiligere plek

“Een dodelijk ongeval zoals recent gebeurde, wordt daarmee niet vermeden, maar voor veel fietsers zal het zeker veiliger en comfortabeler oversteken zijn”, zegt AWV. “Dit zal echter ook inhouden dat zowel fietsers als automobilisten meer geduld zullen moeten oefenen en vaker zullen moeten wachten.”

Structurele oplossing

“De structurele oplossing voor deze as komt er in 2024”, zegt Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD). “Met deze tijdelijke maatregelen kiezen we resoluut voor meer verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers.” “We hebben hier als stad op aangedrongen”, zegt mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen). “We willen geen verkeersslachtoffers. 30 km/u in plaats van 50 km/u maakt een heel groot verschil.”

Op lange termijn moet de omgeving sowieso veiliger worden voor fietsers en voetgangers. Nadat de nieuwe Verapazbrug over het dok klaar is, wordt de kleine ring verlegd van Dok Noord naar de Afrikalaan. Dok Noord moet dan autoluw worden, met meer ruimte voor actieve weggebruikers en een nieuwe tramlijn vanaf de Muide tot aan Dampoort.

LEES OOK.Tom (51) weigert rancuneus te zijn na het overlijden van zijn vrouw: “De chauffeur die Nathalie doodreed, is ook een slachtoffer”

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent