“Ik werd geviseerd door mijn succes”: topduivenmelker voor rechter omdat hij voorzitter duivenbond van barkruk duwde

K.P. noemt zich zelf “de meest gecontroleerde duivenmelker van het land”. ©  Jimmy Kets

Kortemark/Kluisbergen -

Een aanslepende vete binnen het duivenmelkersmilieu is voor de Brugse strafrechtbank beland. Een 51-jarige topduivenmelker uit Kluisbergen staat er terecht voor slagen omdat hij op café in Kortemark de voorzitter van de West-Vlaamse duivenbond van zijn barkruk duwde. “Ik werd geviseerd door mijn succes”, zo argumenteert de man.

Arne Franck

Sinds hij tien jaar geleden als totale onbekende in de duivensport belandde, heeft K.P. uit Kluisbergen naar eigen zeggen zowat alle mogelijke prijzen gewonnen. “Dat veroorzaakte nijd en jaloezie in het wereldje”, aldus de man in de rechtbank. “Ik werd geviseerd door mijn succes.”

K.P. was vroeger lid van de Vliegersclub in Kortemark maar moest daar zijn ontslag indienen omdat hij er ook een commerciële activiteit op nahield. Volgens zijn advocaat werden de duiven van K.P. om de haverklap gecontroleerd op doping. “Nooit werden producten gevonden”, zo pleitte hij. “Op sociale media werd hij wel met de vinger gewezen.”

Verzoening

De situatie leidde tot spanningen die op 18 mei dit jaar een hoogtepunt bereikten in café De Welkom in Kortemark. K.P. stootte er op de voorzitter van de West-Vlaamse afdeling van de Koninklijke Belgische Duivenbond (KBDB). K.P. vroeg de man of zijn dieren opnieuw gecontroleerd zouden worden waarop er woorden vielen.

LEES OOK. Kurt geeft voor 75.000 euro topduiven weg: “Sommige mensen reden honderden kilometers naar hier”

Volgens het parket greep K.P. de voorzitter bij de keel en gaf hij hem een duw waardoor die van zijn barkruk viel, met het achterhoofd op de grond. Het slachtoffer liep geen noemenswaardige verwondingen op en het kwam zelfs tot een verzoening. Toch werd K.P. voor de rechtbank gedaagd.

“Veel komedie”

De procureur vroeg geen concrete bestraffing, terwijl de verdediging aandrong op de vrijspraak. K.P. gaf toe dat hij duwde maar stelde dat de voorzitter met veel komedie achteroverviel. “Ik ben maar aan één ding schuldig: dat ik in tien jaar tijd van de laatste naar de eerste plaats ben geklommen in de duivensport”, zo foeterde hij. “In die jaren was ik wellicht ook de meest gecontroleerde duivenmelker van het land.”

De rechtbank doet uitspraak op 11 januari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten