Voetbal

IN PROVINCIALE IS HET OOK PLEZANT. Winst of verlies maakt niet uit, “als we met de copains maar pinten kunnen pakken”

Succescoach Angelo Paravizzini en zijn staf coachten Sassport Boezinge nog tegen WS Lauwe en toen waren ze weg.  ©  VDB

In provinciale is het ook plezant. Vraag dat maar aan Chris Plaisier, trainer van SK Staden. Verliezen tegen Komen-Neerwaasten met 0-2 en na de match op sociale media een foto posten met lege flesjes bier: “Ondanks de nederlaag toch content met bezoek van de copains.”

Koen Verdruye

De pintjes van Plaisier. 

1. Scoren een makkie? Zeker als de Sint nu al op bezoek is.

In derde provinciale C eindigde Otegem-RC Waregem B op 5-3. Wie acht goals in 90 minuten ziet, kreeg waar voor zijn geld, maar was de Sint nu al op toer in Otegem? Het zou best kunnen, want de thuisploeg mocht liefst drie keer scoren vanop de stip. Ze voelden zich zelfs genegeerd door zoveel gulheid dat ze RC Waregem B dan maar trakteerden op een owngoal.

2. Voetbal kan hard zijn 

De nieuwkomers dicteren de wet in eerste provinciale. In het duel tussen Wevelgem en Deerlijk stond zaterdagavond de leidersplaats op het spel. Deerlijk leek met de eer te gaan lopen, want het liep 0-2 uit, maar Dejonghe milderde kort na de rust en nu weten ze ook bij Deerlijk dat een match minstens 90 minuten duurt. In de voorlaatste minuut lukte Jonas Roose immers nog de gelijkmaker. Weg eerste plaats, weg droom. Voetbal kan hard zijn. Varsenare, nog een promovendus, wrong zich inmiddels tussen Wevelgem en Deerlijk naar de tweede plaats.

 3. Byebye coach(es)

In provinciale is het ook plezant. Of soms ook niet. Vraag dat maar aan de spelers van Boezinge, die na de match tegen WS Lauwe niet alleen hun succescoach Angelo Paravizzini zagen vertrekken, maar ook zijn twee assistenten én de keeperstrainer. Het bestuur wil nu dat hun ploegmaat Jonas Vandermarliere hun grote baas wordt. Dan was het vertrek van Peter Van Quathem bij Sint-Joris beter geregeld. Hij gaat werken in het buitenland en had alles al netjes besproken met zijn vriend Nico Lootens, die assistent blijft en met Petro De Graeve een nieuwe baas krijgt.

Doelpuntenmachine Matthias Cottenier wordt volgend seizoen sportief manager bij het nieuwe FC Dadizele.  ©  VDB

4. Topscorer wordt manager

Matthias Cottenier is de onbetwistbare West-Vlaamse topscorer met nu al 25 goals. Maar daarmee haalde hij afgelopen week het nieuws niet. Cottenier vertrekt na het seizoen bij Kuurne en wordt sportief manager van de nieuwe club FC Dadizele. “Ik zal er de lijnen uitzetten”, liet hij nu al weten. Dat zei Vincent Kompany ook toen hij terugkeerde naar Anderlecht. Of Cottenier ook voetballer blijft, is verre van zeker.

5. Oude vossen verleren streken niet

Wie kent Dieter Wittesaele nog? De gewezen spits van onder andere Cercle Brugge, AA Gent, FCV Dender, KV Oostende, FC Izegem en KVK Westhoek mag dan al 33 jaar zijn, voor Bredene is hij nog altijd zijn geld waard. Tegen Snaaskerke sloeg hij zondag kort voor en direct na de rust toe en zette Bredene op weg naar een ruime 4-0-zege. Of wat te zeggen van Vusumuzi Prince Nyoni (ex-Cercle, -Beerschot en -Bergen)? 38 jaar alweer, maar nog altijd te vinden op de velden en zondag voor FC Poperinge na 90 minuten hard labeur goed voor de verlossende 0-2 in Geluwe.

6. Ex-spits van Barcelona kan niet helpen

Daring Brugge slikte tegen Pittem in de laatste minuut nog de fatale tegentreffer van Sander Kindt. Misschien hadden ze Gael Etock wel goed kunnen gebruiken. De ex-spits van Barcelona B hield zo’n goede herinneringen over aan zijn tijd bij Cercle dat hij terugkeerde naar Brugge. Zonder veel geld op zak, dat wel, en bij Daring wilde hij dus wat zakgeld verdienen. Maar het gebrek aan een werkvergunning verhinderde dat. Bij Pittem waren ze er zondag niet rouwig om.

Gael Etock in zijn Cercle Brugge-periode. ©  VDB

7. De nieuwkomers stomen door

Het kan geen toeval meer zijn. De nieuwkomers gaan in veel reeksen door op hun elan van vorig jaar. Doorstomen heet dat. Eerste provinciale namen hierboven al onder de loep, maar er is ook VP Gits. Naast de titel gegrepen in vierde vorig seizoen, via een achterpoortje van de eindronde toch in derde beland en nu na winst tegen Zillebeke en het falen van de buren van Hooglede zowaar op kop in derde B. Het voorbeeld van Union op het hoogste vlak werkt voor velen inspirerend.

8. Debuterende doelman maakt gelijkmaker

Robbe Thorrez, onthoud die naam. Roy Caes is al sinds jaar en dag de doelman van Lichtervelde, maar de routinier viel geblesseerd uit tegen Zwevezele en Thorrez (19) mocht zondag voor het eerst starten. Club Roeselare begon de zege al te vieren, tot de thuisploeg in de 93ste minuut nog een corner kreeg. Doelman Thorrez trok mee naar voor en kopte warempel de gelijkmaker binnen! Oh ja, Caes is komend weekend geschorst en Thorrez start opnieuw. Verschijnt hij volgende week in onze lijst van beste West-Vlaamse schutters?

9. De beste schutter van West-Vlaanderen

Over Matthias Cottenier hadden we het al. Hij blijft de onbetwistbare West-Vlaamse topscorer, want Maxime Vander Biest van Koksijde Oostduinkerke volgt nu al op zes goals. Zondag bleef hij droog staan in de verloren match tegen Kortemark, maar voorlopig zit niemand hem echt op de hielen. En wie zich beter in zijn sas voelt bij kunstlicht op zaterdag dan op zondagmiddag, kan komend weekend zijn slag slaan. Omwille van de Rode Duivels, die zondag om 14 uur in Qatar tegen Marokko spelen, worden zowat alle wedstrijden komend weekend op zaterdagavond afgewerkt.

25 goals: Matthias Cottenier (Kuurne 4D)

19 goals: Maxime Vander Biest (KVKO 4A)

15 goals: Pieter Verschaeve (Kuurne 4D), Thijs Rabaut (Westkapelle 4B), Lowie Smet (Otegem 3C)

14 goals: Tymothy Carette (KM Torhout B 4B)

13 goals: Kevin Serruys (Brielen 4D), Jordy Timperman (Adinkerke 4A), Gianni Longueville (Blankenberge 1P)

12 goals: Nikki Carron (Voormezele 4D), Kenzo Vandeputte (Stasegem 3C), Maxim Vyncke (Daring Brugge 3B), Neal Moss (Bredene 2B), Nordin Behaegel (Zedelgem 1P), Victor Christiaens (RC Waregem 1P), Gilles Garrevoet (Moen 1P), Arne Ketels (Ruddervoorde 3A)

Wat u dit weekend vooral in de gaten moet houden?

De matchen op zondagnamiddag, natuurlijk. Waarom niet na België-Marokko nog gauw een matchke in provinciale meepikken? In eerste zijn er zelfs twee, met Meulebeke-Wevelgem en Jabbeke-WS Lauwe, maar ook Stasegem-Otegem (3C) en Gistel-Kortemark (4A) staan op de rol.

Op zaterdag is er overal keuze zat, al komt komend weekend niet iedereen in actie. Meerdere ploegen die niet naar zaterdag wilden of konden uitwijken (omwille van een gebrek aan verlichting, bijvoorbeeld), zagen hun wedstrijd verschoven naar het weekend van 7 en 8 januari 2023. Voor die teams zal de winterstop dus een week minder lang duren.

Zo komt FC Passendale niet in actie. Het ideale moment om te herbronnen, want 1 punt in 12 matchen is natuurlijk heel erg weinig, maar ook om zich optimaal voor te bereiden op België-Marokko, met mogelijk ex-speler Leander Dendoncker aan de aftrap.

Een foutje, een opmerking of vooral iets gezien wat een leuk item kan zijn in de volgende aflevering? Stuur een mailtje naar sportwest@nieuwsblad.be.

Aangeboden door onze partners