10 euro? 20 euro? Bij Viernulvier betaal je dit seizoen wat je kan voor tickets

©  fvv

Gent -

Tien euro? Of twintig euro? Voor heel wat concerten en andere voorstellingen in de Vooruit betaal je voortaan wat je kan. Het proefproject dat dit najaar liep, krijgt een vervolg. “De rekening klopt, want veel mensen betalen vrijwillig wat meer.”

Max Dedulle

Het leven wordt duurder, waardoor veel mensen het lastig krijgen om nog een avondje cultuur te kunnen betalen. Daarom werkt kunstencentrum Viernulvier (het vroegere Vooruit) dit najaar bij veel voorstellingen met een ‘pay what you can’-principe. Je kiest dus telkens uit drie variabele ticketprijzen, en sommige voorstellingen kan je zelfs helemaal gratis bijwonen.

Hoe werkt het?

Stel, je wil op 17 of 18 februari naar de nieuwe dansvoorstelling van Ultima Vez, het gezelschap van Wim Vandekeybus. Op de website van Viernulvier kan je kiezen uit een kaartje voor 18, 24 of 30 euro. Die keuze maak je op basis van hoeveel je kan missen. Belangrijk: je plekje in de zaal staat helemaal los van de prijs van je kaartje: wie eerder boekt, krijgt de beste plaatsen.

Bij Viernulvier blikken ze tevreden terug op de testperiode. “De meeste mensen kiezen voor het goedkoopste tarief”, zegt woordvoerder Elisah Vandaele. “Maar ook de duurdere tickets worden regelmatig verkocht. Mooi, want die solidariteit maakt het ‘betaal wat je kan’-principe mogelijk. Het idee is dat wie meer betaalt, de mensen ondersteunt die voor een lager tarief kiezen. We hebben hier de rekening gemaakt, en ook het financiële plaatje klopt.”

Het publiek reageert even enthousiast, zegt Vandaele. “De mensen die voor een lager tarief kiezen, zijn blij dat ze een avond cultuur kunnen beleven zonder dat het hen te veel kost. Maar ook de bezoekers die meer betalen, zijn enthousiast. Het geeft een fijn gevoel dat anderen dankzij hen kunnen afkomen.”

Vervolg

Het project krijgt dan ook een vervolg. Meer nog: vanaf nu geldt het voor zo goed als alle podiumvoorstellingen die kunstencentrum Viernulvier zelf organiseert. “Voor onder meer muziekvoorstellingen werken we vaak in coproductie, dus daar werken we nog met een vaste prijs. Maar als het verder goed blijft lopen, hopen we het uit te breiden naar heel ons aanbod.”

Voor sommige mensen vormt ook het laagste tarief een drempel, maar ook voor hen is er een oplossing. “Wie een Uitpas heeft aan het kansentarief, krijgt 80 procent korting op de laagste ticketprijs”, zegt Vandaele. “Dit bestond al, en blijft behouden.”

Een greep uit het aanbod...

- Uitgelezen (14 februari, 14 maart, 30 mei)Het populaire literatuurevenement heeft nog drie edities te gaan voordat de boeken na twintig jaar voorgoed sluiten. Je kan er bij zijn voor 8 of 10 euro.

- Peaches & guests (20 en 21 mei)De feministische allroundartieste (je kent ze van Fuck the Pain Away) brengt een mix van muziek, performance en circus. Kaartjes kosten 22 of 34 euro.

- Frank Van Laecke en Alain Platel - ‘Mein Gent’ (28 juni tot 22 juli)De twee regisseurs brengen een lang gekoesterde droom in vervulling en presenteren een ode aan onze stad. Je betaalt 24 of 38 euro voor een ticket.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent