Minister van Buitenlandse Zaken Lahbib draagt ‘One Love’-band bij WK-match Rode Duivels

©  AP

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib is woensdagavond aanwezig in het Ahmad Bin Ali-stadion om er de Rode Duivels aan te moedigen in hun eerste wedstrijd van het WK in Qatar tegen Canada. De minister draagt er de inmiddels controversiële ‘One Love’-band om haar arm, zo is te zien op foto’s, waar ze aan de zijde van FIFA-voorzitter Gianni Infantino te zien is in de tribune.

Bron: BELGA, eigen berichtgeving

Lahbib is in het gezelschap van bondsvoorzitter Paul Van den Bulck en FIFA-voorzitter Infantino te zien in de eretribune, met de band om haar arm. Voor haar vertrek had Lahbib aangegeven dat ze met een politieke boodschap rond de verdediging van de mensenrechten, inclusief die van de LGBTQ+-gemeenschap naar Qatar trok.

Zeven Europese voetbalploegen, waaronder de Rode Duivels, hebben maandag beslist om toch geen kapiteinsband te dragen in de regenboogkleuren en met ‘One Love’ - tegen discriminatie en voor inclusie - nadat de FIFA gedreigd had met “sportieve sancties”. Dat leidde tot veel verontwaardigde reacties.

LEES OOK. Geen regenboogband, geen ‘LOVE’ op truitje en geen veelkleurig opwarmshirt: “Dit is inderdaad plat op de buik gaan”

Lahbib ziet haar reis naar Qatar als een manier om het streven naar hervormingen op het gebied van de mensenrechten en arbeidsrechten te ondersteunen, om “een kritische dialoog te bewaren die België en Qatar in staat zal stellen om vooruitgang te boeken”. 

De regering had in eerste instantie gepland om de minister enkel naar Qatar te sturen indien de Rode Duivels de halve finales zouden halen. Uiteindelijk gaf ze toch groen licht om vanaf de eerste match te gaan. Het afleveren van een diplomatieke boodschap mocht niet afhangen van de sportieve prestaties, zei Lahbib.

Lahbib was niet de eerste die besloot de ‘One Love’-band aan te trekken. Ook de Duitse minister Nancy Faeser ging eerder op de dag in de tribune zitten met de bewuste armband naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino.

(Lees verder onder de foto)

©  BELGA

De Belgische supporter Pieter Verbestel trok ook naar de match in Qatar met een regenboogarmband, maar de stewards hielden hem tegen en verplichtten hem de band uit te doen. Verbestel protesteerde en zei dat de minister van Binnenlandse Zaken van Duitsland de band wel mocht dragen, terwijl die naast Infantino zat. De stewards gaven toe en Verbestel mocht zijn regenboogband aanhouden.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt