Wout van Aert maakt zich klaar voor rentree: “Net op het moment dat ik wilde herbeginnen, werd ik ziek”

©  Getty Images

Drukke dagen voor Wout van Aert (28). Over tien dagen duikt hij in Antwerpen het veld in, maar tegelijk heeft werkgever Jumbo-Visma hem in het Nederlandse Den Bosch opgevorderd voor een eerste bijeenkomst met zijn ploegmaten. “Kijk, of ik nu win of niet, mijn carrière in de cross heb ik al gemaakt. Op de weg kan ik die nog uitbouwen.”

Guy Van Den Langenbergh in Den Bosch

Je programma in het veld tot en met 31 december kennen we. Hoe gaat het dan verder?

Wout van Aert: “Ik kan het niet zeggen omdat het nog niet vastligt. Maar ik zou wel kunnen zeggen dat ik op 3 januari in Herentals rijd. En dat ik in Hoogerheide aan de start van het WK zal staan. In januari is nog een ploegstage voorzien in Spanje. Wil ik het BK rijden, dan moet ik die stage onderbreken. Dat soort zaken moeten we nog bespreken. Veel zal ook afhangen van wat ik nodig heb in januari: wegtraining of toch iets meer specifieke crosstraining.”

Je het de voorbije weken achterstand opgelopen door ziekte.

“Dat is de reden waarom ik zaterdag in Kortrijk niet aan de start sta. Het kwam gewoon te vroeg. Na het WK heb ik drie weken niets gedaan. Net op het moment dat ik wilde herbeginnen, werd ik ziek. Ik wilde iets te snel herbeginnen en kon weer een dag of vijf niets doen, inclusief antibiotica. Beter nu dan over een maand, denk ik dan maar.”

Strava vertelt dat je meer op de weg dan in het bos hebt getraind.

“Als je niet goed bent, heeft het weinig zin om in het bos te trainen. Dan ben je meer bezig met bomen ontwijken dan met trainen. Ik heb wel wat toertochten gedaan, maar ik wil toch nog een paar keer in het bos gaan vóór de eerste cross. Vorig jaar was ik meteen goed en nu verwachten de mensen hetzelfde. Maar ik weet nu al dat ik in Antwerpen niet op mijn best zal zijn. Wat ik vorig jaar presteerde, mag niet als normaal worden beschouwd. Vorige winter zat alles gewoon mee: conditie, parcoursen…”

Toon Aerts heeft de voorbije weken nochtans een keertje met jou getraind en zei dat het alweer snoeihard ging.

“Heeft Toon dat gezegd? (grijnst) Tja, ik kan nog altijd wel een beetje met de fiets rijden. Maar een uur aan een stuk is toch nog iets anders.”

Van Aert en co. gingen deze week al het parcours van de Omloop Het Nieuwsblad verkennen. ©  Peter Malaise

Heb jij honger om te crossen?

“Toch wel. Ik heb de voorbije weken wat wedstrijden op televisie gezien en dan begint het te kriebelen.”

Hoe schat je het niveau in?

“Op televisie lijkt het er hard toe te gaan, maar dat voel je pas echt als je er tussen zit. Michael Vanthourenhout heeft me de voorbije weken verrast. Hij was in het verleden goed, maar als hij meedeed om de winst, liep er altijd wel iets fout. In Namen en Overijse heeft hij de druk weerstaan. Hij is een afwerker geworden.”

Is de honger even groot als vijf jaar geleden?

“Om te presteren niet. Omdat ik mezelf die druk niet meer opleg, heb ik me bijvoorbeeld vorig jaar bangelijk geamuseerd. Kijk, of ik nu win of niet, mijn carrière in de cross heb ik al gemaakt. Op de weg kan ik die nog uitbouwen. Stel dat ik straks in Antwerpen tiende word – wat ik niet hoop – dan gaat er wel wat kritiek komen, maar ik zou het normaal vinden. Het leuke aan de cross is dat ik niet aan de start sta met de druk om te presteren. Ik haal nu veel meer plezier uit de cross dan vroeger toen de druk om te winnen groot was.”

©  Peter Malaise

Gaat er één cross zijn waar je wel stress zal hebben?

“Het WK in Hoogerheide. Alleen maar crossen als training, dan zou het geen uitdaging zijn. Het is dus niet slecht om een doel te stellen.”

Het WK vindt plaats op 5 februari. Drie weken later staat de Omloop Het Nieuwsblad al op het programma.

“Te vroeg om te zeggen, maar het zou inderdaad een programma kunnen worden waarin ik de Omloop niet rijd. De beslissing is nog niet gevallen. Veel zal ook afhangen van het niveau dat ik op het WK haal. ”

Nu we toch bezig zijn: Giro of Tour?

“Ha, hier zijn ze met hun vraag. Het WK begin augustus maakt het moeilijk om de puzzel te leggen. Ik heb gemerkt dat het moeilijk is om drie keer top te zijn. Maar de Spelen in Tokio hebben bewezen dat ik een week na de Tour wel top kan zijn. En de Tour blijft toch de koers van het jaar. Voor mij is de Tour niet heilig, maar het blijft wel het grootste podium. Een Tourrit winnen verveelt nooit. (lacht) En aan de zijde van de Tourwinnaar rijden evenmin.”

Afsluiter: jullie hebben vandaag de Ronde van Vlaanderen verkend. En?

“Dat is meer om het materiaal te testen. Er verandert wel wat en dan kan je dat beter uittesten op de juiste ondergrond. De Koppenberg? De jongens wilden weten waar ongeveer het parcours liep. Toen ik vertelde dat we in de cross acht keer op een uur de Koppenberg omhoog reden, was hun goesting al over. Ze weten niet wat ze missen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten