Wanneer het zoontje (9) gaat slapen, komt de speed op tafel: drugskoppel voor de rechter

©  SD

Zelzate / Gent -

Een koppel uit Zelzate dealde en gebruikte speed in het bijzin van hun negenjarige zoontje. In hun woning lag 148 gram speed klaar voor gebruik, en in iedere kamer vonden speurders drugsresten. “En in zulke omstandigheden voeden jullie een kind op”, sneerde de rechter hen donderdag toe.

Simon Dekaezemaker

“Ik heb al veel drugsdossiers gezien, maar dit is toch een van de meest schrijnende”, zei de Gentse rechter bij aanvang van de zitting. Met het hoofd naar beneden aanhoorde het koppel uit Zelzate de woorden. Ze worden door het Oost-Vlaams parket vervolgd wegens het dealen van speed.

Op beelden was te zien hoe het koppel samen drugs gebruikt. Hun zoontje van negen was eerst in de ruimte aanwezig en werd door de man weggestuurd om te gaan slapen. “Drie seconden was de deur dicht en de speed vloog onmiddellijk op tafel om te gebruiken. Hallucinant”, sprak de rechter.

Verstopt op zolder

De drugshandel van het koppel kwam aan het licht doordat de politie de man probeerde op te sporen. De man was al verschillende keren veroordeeld voor drugsfeiten. Eind 2021 liepen vier bevelen tot gevangenneming tegen hem. De politie besliste daarop om de woning van zijn vriendin in Zelzate te doorzoeken.

Daar troffen ze de man aan, op de zolder. Maar dat was nog niet het enige opvallende: elders vonden ze nog eens 148 gram speed. Overal in de woning waren drugsresten te vinden, van de slaapkamer tot de living. “En in die omstandigheden werd een kind van 9 jaar opgevoed”, sneerde de rechter ze toe.

Gsm-berichten

Na ruim gerechtelijk onderzoek door politie en het parket bleek dat het koppel stevig dealde. Op hun gsm’s vonden ze heel wat berichten over drugshandel en daarvoor moest het koppel zich donderdag in de Gentse rechtbank verantwoorden. Beiden zaten ondertussen al even in voorhechtenis.

Het Openbaar Ministerie vorderde voor de man twee jaar effectieve celstraf en 8.000 euro boete. Voor zijn vriendin werd 1 jaar en 8.000 euro boete gevraagd. De procureur vroeg een straf met probatie-uitstel om haar te laten werken aan haar verslaving – iets waarmee de beklaagde zelf akkoord ging.

“Werken aan verslaving”

Tegen 8 december valt het vonnis in de zaak. “U blijft maar hardnekkig gebruiken, wat moeten wij met u aanvangen?”, vroeg de rechter aan de man. Die vroeg bij monde van zijn advocaat Anthony Mallego om hem probatievoorwaarden op te leggen. “Hij wil echt werken aan zijn verslaving.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten