“Sinds oktober kan hij weer in volzinnen spreken”: vechtpartij in Gentse uitgaansbuurt heeft zware gevolgen voor slachtoffer

De vechtpartij brak uit tijdens een avondje uit aan de Oude Beestenmarkt. © Google Maps

GENT -

Een vechtpartij op de Oude Beestenmarkt afgelopen zomer werd er eentje met tragische gevolgen. Maanden nadien is het slachtoffer nog steeds aan het revalideren. En de dader? Die barstte donderdag tijdens de behandeling in de rechtbank in tranen uit. “Ik herken mezelf niet in de feiten.”

Laura Moens

De twee kregen het eind augustus tijdens een nachtje stappen aan de stok op de Oude Beestenmarkt. Aanvankelijk leek eerst een verbale discussie te ontstaan, maar die mondde al snel uit in fysiek geweld.

De dader haalde agressief naar het slachtoffer uit, waardoor hij lelijk ten val kwam. De ernst van die val werd pas later in het ziekenhuis duidelijk. Het slachtoffer had een hersenbloeding en de dokters dienden een deel van zijn schedel te verwijderen, waardoor hij in een coma terechtkwam.

Pas twee weken later, op 3 september, opende hij voor de eerste keer weer zijn ogen. “Sinds 13 oktober kan mijn cliënt opnieuw volzinnen maken, maar cognitief is hij er nog niet bovenop”, vertelde de advocate van het slachtoffer. “Zijn kortetermijngeheugen is sterk aangetast en hij kan zich moeilijk in tijd en plaats situeren.”

Zichzelf aangegeven

De dader informeerde een dag na de feiten bij de dj naar de toestand van het slachtoffer. Toen hij vernam hoe slecht hij eraan toe was, gaf hij zichzelf aan bij de politie. Hij had een duidelijk schuldbesef en barstte donderdag tijdens de zitting in tranen uit.

Op het moment van de feiten was de dader onder invloed van cannabis. Hij kampt met een drugsverslaving en erkent dat ook. “Ik ben momenteel in opname voor mijn verslaving”, getuigde hij.

De man gaf aan zelf een straf met probatievoorwaarden te hebben gevraagd om verder aan zichzelf te kunnen werken. Het Openbaar Ministerie vorderde een minimumcelstraf van 2 jaar en een geldboete van 1.600 euro, eventueel gekoppeld aan probatievoorwaarden. Het vonnis valt over enkele weken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent