Orbán garandeert dat zijn land NAVO-toetreding van Finland en Zweden zal ratificeren

Hongaars premier Viktor Orbán (links) zou donderdag na een bijeenkomst met de regeringsleiders van Slovakije, Polen en Tsjechië hebben gezegd dat zijn regering al een besluit nam over de NAVO-toetreding. ©  EPA-EFE

Hongarije is nog steeds van plan om de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO te ratificeren. Dat heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán verzekerd.

Bron: BELGA

Zijn regering heeft al een besluit genomen, zou hij donderdag na een bijeenkomst met de regeringsleiders van Slovakije, Polen en Tsjechië hebben gezegd volgens het Slovaakse persbureau TASR. “We hebben Zweden en Finland hierover al geïnformeerd”, aldus Orbán.

Aanvankelijk zou het Hongaarse parlement nog dit jaar stemmen over de kwestie, maar Orbán liet donderdag weten dat de stemming pas tijdens de eerste sessie van 2023 zou plaatsvinden.

De toetredingsprotocollen voor Finland en Zweden moeten door alle dertig NAVO-lidstaten worden geratificeerd. Turkije houdt de toetreding voorlopig nog tegen. Volgens Ankara is Zweden te soft voor de Koerdische Arbeiderspartij PKK en bondgenoten zoals de YPG.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten