Actrice Martine Jonckheere werd gestalkt door meesteroplichter Piet Van Haut: “Fantasie en werkelijkheid vloeien voor hem moeiteloos ineen”

©  Kris Van Exel

Martine Jonckheere werd begin jaren negentig gestalkt door meesteroplichter Piet Van Haut. Toen de man vrij kwam, was ze doodsbang.

POMBron: hln

Jonckheere leerde Pier Van Haut kennen op een benefiet voor Levenslijn, een steunprogramma van VTM voor zieke mensen. Daar werd Jonckheere, toen actrice bij ‘Familie’, op het einde door de organisator bij zich geroepen om haar voor te stellen aan een ‘geheime aanbidder’: Piet Van Haut, die zich presenteerde als zakenman. Prompt kreeg ze van hem een cabrio, zo vertelt ze aan Het Laatste Nieuws.

Martine ging in op de uitnodiging voor een etentje. Maar toen ze samen aan het restaurant arriveerden, deed Van Haut alle deuren van zijn wagen dicht en deed hij de actrice oneerbare voorstellen. Martine Jonckheere ging daar niet op in, maar de “charmante” zakenman liet het daar niet bij: hij begon te graven in het privéleven van de actrice. Hoe meer ze hem trachtte duidelijk te maken dat ze niets van hem moest hebben, hoe meer Van Haut haar begon te staken.

Zieke zus

Destijds vertelde Martine Jonckheere hierover aan een Mediahuis-krant: “Van Haut wilde mijn zieke zus Carmen helpen. Toen ik op een receptie van Paul Jambers - die een reportage over Van Haut maakte - te horen kreeg dat ik me met een heel gevaarlijk individu ophield, gingen mijn ogen pas echt open.”

Van Haut belandde in de psychiatrische afdeling van de gevangenis en later in een instelling, maar in 2009 kwam hij vrij. “Ik kan moeilijk vatten dat zo’n man weer vrij rondloopt. Fantasie en werkelijkheid vloeien voor hem moeiteloos ineen. Hoe lang zal het duren voor hij de draad van de pesterijen weer oppikt? Hij is een meedogenloze misdadiger, hij is doorslecht. Ik wil die man nooit meer zien of horen”, zei Jonckheere toen.

Aangeboden door onze partners