Nieuw kwaliteitslabel voor influencers op sociale media

Themabeeld ©  Shutterstock

BeCommerce, de Belgische federatie voor de e-commerce, heeft vrijdag een nieuw kwaliteitslabel voor onlineveiligheid gelanceerd, specifiek voor onlinereclame. Influencers zullen moeten voldoen aan de Europese richtlijnen en die van de federale overheidsdienst Economie om het label te krijgen.

ltoBron: BELGA

Online fraude zit de afgelopen jaren enorm in de lift. Het aantal meldingen van frauduleuze reclame bij de FOD Economie is tussen 2020 en 2021 vervijfvoudigd. Het buitgemaakte bedrag ging maal vier, tot 8,6 miljoen euro.

BeCommerce merkt op dat ‘Black Friday’, een uit de Verenigde Staten overgewaaid koopjesfestijn, ook de dag van de onlinefraude is geworden, met prijzen die vooraf verhoogd worden om achteraf ‘valse kortingen’ te geven of met misleidende reclame. Producten van frauduleuze websites worden ook gepromoot op sociale media zoals TikTok.

LEES OOK. Influencer Jamilla (29) wil zo snel mogelijk verhuizen nadat ze adres online deelde: “We zijn bang in ons eigen huis” (+)

Meer veiligheid

BeCommerce en voormalig staatssecretaris voor Consumentenzaken Eva De Bleeker, nu vervangen door Alexia Bertrand, hebben daarom een nieuw keurmerk voor influencers ontwikkeld om de veiligheid van advertenties op sociale netwerken te garanderen. Het zal aangeven of de influencers voldoen aan de wetgeving, vergelijkbaar met het BeCommerce-label voor veilige webwinkels.

Influencers en contentmakers die actief zijn op sociale media zijn ook wettelijk verplicht bepaalde verplichtingen na te leven wanneer ze adverteren. Als een influencer reclame maakt voor een product op zijn socialemedia-account en daar voordeel uit haalt, dan moet hij zich houden aan de bepalingen inzake reclame uit het Wetboek van economisch recht. Volgens de Europese wetgeving (DSA) moeten ze ook passende berichten publiceren die niet misleidend of illegaal zijn.

“Met de uitwerking van dit keurmerk kunnen we de volgende stap zetten in een veilige internetomgeving voor de Belgische consument”, zegt Sofie Geeroms, managing director van BeCommerce.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten