Leonardo DiCaprio had rol in ‘Titanic’ bijna niet te pakken: “Ik schudde mijn hoofd en bedankte hem om langs te zijn geweest”

Regisseur James Cameron heeft in een interview met GQ onthuld dat Leonardo DiCaprio de rol van Jack Downson in Titanic bijna niet had gespeeld. “Ik zei hem: je gaat lezen of je krijgt de rol niet”, vertelt hij over zijn eerste ontmoeting met de intussen wereldberoemde acteur.

lto

Volgende maand bestaat de film ‘Titanic’ 25 jaar en dus vindt regisseur James Cameron dat het tijd is om wat weetjes bekend te maken over zijn kaskraker. In een nieuw video-interview met GQ onthulde hij dat hij zowel Leonardo DiCaprio als Kate Winslet - die uiteindelijk beiden de hoofdrol kregen - bijna niet had gekozen voor zijn film.

Aanvankelijk dacht Cameron aan Gwyneth Paltrow voor Rose, Winslet was een optie maar Cameron vreesde dat ze te veel een typecast was geworden omdat ze al had gewerkt aan verschillende historische drama’s. “Ze kreeg de reputatie van ‘Corset Kate’ en ik was bang dat het zou overkomen als de meest luie casting ter wereld.” En toch besloot hij voor haar te kiezen en vond hij haar naar eigen zeggen “fantastisch”.

Maar ook met DiCaprio liep het niet van een leien dakje. Sterker nog, de acteur was zelfs bijna niet gekozen om de rol van Jack te spelen. Hun eerste ontmoeting - DiCaprio werd uitgenodigd om samen met Winslet een screentest te doen - noemt Cameron zelfs “hysterisch”.

LEES OOK. Titanic-mysterie over vreemde ‘bliep’ bij wrak na 26 jaar opgelost

“Ik lees niet”

DiCaprio zou namelijk niet verwacht hebben dat hij zinnen uit het script zou moeten voorlezen om te zien of hun chemie op beeld zou werken. “Hij kwam binnen en dacht dat het gewoon was om Kate nog eens te ontmoeten. Maar ik zei: we lezen gewoon wat regels en ik zal het filmen”.

DiCaprio, die toen al verschillende hoofdrollen in kleinere films had gespeeld en zelfs een Oscarnominatie had gescoord voor “What’s Eating Gilbert Grape” uit 1993 , zag dat echter niet zitten. “Bedoel je dat ik moet lezen? Ik lees niet”, antwoordde DiCaprio verwijzend naar het feit dat hij zich niet langer bezighield met echte audities voor filmrollen. Cameron zou vervolgens met zijn hoofd hebben geschud en zijn hand hebben uitgestoken: “Wel, bedankt dan om te zijn langsgeweest”. Hij legde vervolgens nog eens de omvang van het project uit en gaf aan dat “hij de film niet zou verpesten door een verkeerde castingbeslissing”. “Dus je gaat lezen of je krijgt de rol niet”, zei Cameron toen tegen de jonge acteur. En dus deed DiCaprio wat van hem gevraagd werd.

Cameron herinnert zich vervolgens hoe DiCaprio helemaal in de rol van Jack kroop waardoor volgens de regisseur de chemie tussen beide acteurs ontstond die later ook te zien was in de films.

Aangeboden door onze partners

Lees ook