Veldrijden Urban Cross in Kortrijk & Wereldbeker in Hulst

Gerben Kuypers wil job in vleeswarenfabriek inruilen voor profbestaan: “Ik blijf mijn jeugddroom najagen”

Gerben Kuypers plukt in het veld de vruchten van een stevig wegseizoen. © Belga

Het lijkt maar een kwestie van tijd voordat Gerben Kuypers (22) de profrangen kan vervoegen. De Schorenaar grossiert in referenties, gaande van de snelste rondetijden in de Wereldbeker tot lange solo’s in de Beker van Frankrijk. “Als ik dit niveau kan aanhouden, verdien ik een kans.”

Michel Vanden Heede

Gerben Kuypers heeft een grote stap gezet, zoveel is duidelijk. “Mijn stevige wegcampagne loont. Bij de formatie van Gaspard Van Peteghem (Team Metalced, red) kon ik een mooi programma met grote koersen en rittenwedstrijden afwerken. Ik heb mezelf ontdekt als wegrenner en voelde me sterker geworden.”

“Ik hoopte meteen de lijn door te trekken in het veld, maar in mijn eerste cross in de Franse Ardennen liep het stroef. Ergens begrijpelijk, want ik was vrij abrupt overgestapt van de weg naar het veld. Met slechts één veldrittraining in de benen kwam ik mezelf tegen. De week nadien in de Berencross in Meulebeke ging het technisch vlotter en ook kon ik al beter die zware inspanning van een uur aan. Toen de toppers naar de Verenigde Staten waren voor het Wereldbekerluik, heb ik me specifiek voorbereid. Met resultaat, want mijn uitslagen werden steeds beter.”

De eliterenner zonder contract van Proximus-Alphamotorhomes-Doltcini kreeg zijn kans in de nationale ploeg en won alle wedstrijden van de Franse Beker. En te weten dat hij zijn sport combineert met een job als verantwoordelijke in een vleeswarenfabriek. “Tot oktober draaide ik weken van 40 uur. De wekker stond heel vroeg. Intussen werk ik 4/5, waardoor ik al een klein beetje meer kan rusten. Mijn lichaam heeft zich goed aangepast aan het helse ritme van werken, trainen en koersen.”

Laatbloeier met progressiemarge

En of. Zelfs op Wereldbekerniveau maakt hij indruk. “In de manche in de Beekse Bergen rukte ik vanuit veertigste stelling op naar de dertiende plaats. Mits een betere startpositie had ik daar zesde kunnen worden. Het doet deugd dat ik me telkens tussen de profs weet te manifesteren. En ik kan nog beter. Ik ben een laatbloeier met een ruime progressiemarge. Niet iedereen is op zijn negentiende al een topper. De beperkte coronakalender speelde me parten tijdens mijn beloftenperiode. Bovendien heb ik mijn hogere studie niet gespreid. Al die elementen zorgden voor een tragere groei, maar ik blijf voor mijn jeugddroom gaan. Een profcontract zou de opperste bekroning zijn.”

Gerben Kuypers rijdt zaterdag de Urban Cross in Kortrijk, waar wereldkampioen Tom Pidcock in de clinch gaat met Europees kampioen Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt. Daags nadien maakt hij deel uit van de nationale selectie voor de Wereldbekermanche in het Nederlandse Hulst.

Beloftenwereldkampioen Joran Wyseure neemt het in de manche van de X2O Badkamers Trofee in Kortrijk op tegen Europees kampioen Emiel Verstrynge. Bij de vrouwen gaat wereldkampioene Marianne Vos de strijd aan met onder meer Lucinda Brand. Viktor Vandenberghe wordt een van de te kloppen junioren.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten