30 kilo cocaïne verstopt tussen de kolen: politie onderschept lading Colombiaanse drugs in Gentse haven

©  Federale Politie

Gent -

In de Gentse haven is deze week 33 kilogram cocaïne gevonden. De drugs werden aangetroffen in het ruim van een schip dat vanuit Colombia een bulklading kolen vervoerde. De federale politie en het Oost-Vlaamse parket hebben een onderzoek geopend naar de herkomst en bestemming.

Simon Dekaezemaker

De federale politie en de douane kregen donderdagochtend melding van de vondst. Tussen een lading kolen van een schip afkomstig van Colombia, vermoedelijk bestemd voor ArcelorMittal, werd 33 kilogram cocaïne aangetroffen. Tegen 50 euro per gram zou het gaan om een straatwaarde van 1.650.000 euro. Opnieuw een stevige vondst in de Gentse haven dus.

De federale politie en het parket van Oost-Vlaanderen zijn ondertussen een onderzoek gestart naar de herkomst en de bestemming van de aangetroffen cocaïne. Voorlopig is hierover nog geen duidelijkheid. Het onderzoek loopt dan ook volop.

Risico’s

De Gentse haven wordt steeds populairder bij drugskartels. De jongste vier jaar werd liefst vijf ton cocaïne onderschept. De aanpak van drugssmokkel is dan ook een van de grote uitdagingen van de Oost-Vlaamse federale politie.

“De Gentse haven is geen onveilige haven, maar loopt door haar open aard wel het risico om onveilig te worden. We moeten dus waakzaam zijn”, legde gerechtelijk directeur Luc Cap van de Oost-Vlaamse federale politie eerder uit.

Kliklijn

In de aanpak tegen de drugscriminaliteit werd vorig week nog een ‘kliklijn’ voorgesteld. Via het online systeem Havik kan je verdachte situaties melden, desnoods anoniem: vreemde personen in het kantoor, een onbekende auto op de kaai, collega’s die zich plots vreemd gedragen.

Het kliksysteem past in een globale aanpak van de federale politie om de veiligheid in de haven te verhogen. Zo wordt een cameraschild uitgebouwd, volgt mogelijk ook dronebewaking en moet het personeel beter worden gescreend. Als iemand wordt genoemd in drugszaken, moet dat een alarm doen afgaan.

LEES OOK. Gentse haven krijgt ‘kliklijn’ in strijd tegen drugshandel: “Het kan hier onveilig worden, we moeten waakzaam zijn”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten