Iraanse onrust waait over naar WK: vrouwelijke fans lastiggevallen en uitgescholden aan stadion

©  REUTERS

De politieke onrust in Iran dreigt de tweede wedstrijd van het land op het WK voetbal te overschaduwen. Regeringsgezinde fans hebben demonstranten tegen het regime lastiggevallen aan het stadion in Qatar voor de tweede groepswedstrijd tegen Wales.

ltoBron: BELGA

Enkele Iraanse fans namen vlaggen in beslag van supporters die opkomen tegen het Iraanse regime en die het stadion binnengingen en riepen beledigingen naar mensen met truitjes met de slogan “Women, Life, Freedom”

Mannen scandeerden boos “de Islamitische Republiek Iran” tegen vrouwen die interviews over de protesten in hun thuisland gaven aan buitenlandse media. Veel vrouwelijke fans waren zichtbaar geschokt toen Iraanse regeringsaanhangers hen omringden met nationale vlaggen en filmden met hun telefoons.

Buiten de veiligheidscontrole bij het stadion barstten scheldpartijen los tussen fans die “vrouwen, leven, vrijheid” schreeuwden en anderen die “de Islamitische Republiek” riepen.

LEES OOK. Iraans elftal zingt volkslied voor aanvang tweede WK-duel wél mee

Maandag zongen de spelers van Iran hun nationale hymne niet mee voor aanvang van hun openingsmatch tegen Engeland. Daarmee leken ze de massale protesten in hun thuisland te steunen. De Iraanse staatstelevisie onderbrak de uitzending tijdens de hymne. Vrijdag zong het elftal het volkslied wel mee.

In Iran vinden al sinds midden september aanhoudende protesten plaats, na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij stierf nadat ze door de politie opgepakt was voor het overtreden van de islamitische kledingvoorschriften. Tegen de manifestanten wordt hard opgetreden: volgens mensenrechtenorganisaties kwamen al meer dan 400 mensen om het leven.

©  REUTERS

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten