Vlaamse regering komt met plan voor flexibeler elektriciteitsmarkt

Themabeeld ©  Shutterstock

De Vlaamse regering heeft vrijdag een plan goedgekeurd dat de Vlaamse elektriciteitsmarkt moet voorbereiden op meer decentrale productie. Dat meldt Energieminister Zuhal Demir.

ltoBron: BELGA

De elektriciteitsvoorziening wordt steeds meer decentraal, met onder meer zonnepanelen en windmolens die lokaal energie opwekken. De mogelijkheden om de zelf opgewekte energie maximaal te verbruiken worden uitgebreider. De regering heeft nu een nieuw plan goedgekeurd om onze regio daar verder rond te organiseren.

Zo zullen leveranciers en installateurs van batterijen, warmtepompen, warmtepompboilers en zonnepaneelinstallaties worden ondersteund om bij klanten de nadruk te leggen op de flexibele mogelijkheden. Het gaat dan onder meer om een automatische sturing van de thuisbatterij waarbij bijvoorbeeld het verhogen van zelfverbruik wordt gecombineerd met een dynamisch prijscontract of piekbeheer.

Auto gebruiken om te koken

Daarnaast zullen drempels worden weggewerkt voor slim en bidirectioneel laden van elektrische voertuigen. Op die manier kan je de elektriciteit van je elektrisch voertuig gebruiken om thuis te koken of tv te kijken. 

Via Mijn Fluvius, de Woningpas en de Gebouwenpas wordt meer informatie ontsloten over de netaansluiting. Kwartierwaarden voor elektriciteit via de digitale meter worden de standaard waardoor veel meer inzicht in het energieverbruik mogelijk is.

De Vlaamse overheid heeft tot slot ook een voorbeeldrol: pompen in gemalen op waterlopen worden ook  gestuurd op basis de ogenblikkelijke energieprijs, in de stelplaatsen van de Lijn wordt bekeken op welke manier de elektrische bussen zo slim mogelijk geladen kunnen worden en welk flexibiliteitspotentieel hierin schuilt om diensten aan het net te leveren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten