Monsterboete voor traiteur die personeel ruim 100.000 uur in het zwart liet presteren

Langemark-Poelkapelle/Zonnebeke -

De zaakvoerder van horecazaak Munchenhof in Langemark-Poelkapelle heeft wegens zwartwerk voor de Brugse rechtbank een geldboete van 268.800 euro gekregen, voor de helft met uitstel. In 2,5 jaar tijd gaf H.D. (50) ruim 100.000 gepresteerde uren van zijn personeel niet aan.

Arne Franck

In de loop van 2016 betrapte de politie de bestelwagens van de traiteurdienst van het Munchenhof herhaaldelijk op verkeersinbreuken. Een deel van de bestuurders bleek niet gemeld bij de RSZ. De gegevens van de prikklok wezen uit dat er bij het Munchenhof veel meer uren werden gepresteerd dan dat er werden geregistreerd. “Sommige werknemers waren zelfs helemaal niet aangemeld”, aldus arbeidsauditeur Evi De Clercq.

Naast een traiteurdienst baat het Munchenhof ook een jeugdherberg, restaurant en feestzaal uit. Volgens De Clercq gaf zaakvoerder H.D. uit Zonnebeke tussen 1 juni 2016 en 9 november 2018 ruim 100.000 gepresteerde uren van 56 werknemers niet aan. De verdediging betwistte de fraude niet maar wel de omvang ervan.

“Mijn cliënt heeft het niet makkelijk gehad”, zo pleitte meester Inge Derde. “Na de aanslagen van 2016 bleven de Britse schoolkinderen, die de soldatenkerkhoven komen bezoeken, weg uit zijn jeugdherberg. Door de coronacrisis waren zijn feestzaal en restaurant ook lange tijd gesloten.”

Naast de boete legde de rechtbank H.D. nog een verbeurdverklaring op van liefst 444.000 euro aan ontweken sociale bijdragen. “Het gedrag van de beklaagde werkte concurrentievervalsend”, aldus de rechtbank.

 

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten