Poetin tegen soldatenmoeders: “Geloof niet alles wat je op tv en internet ziet”

Geloof niet alles wat op tv komt, zo vertelde Vladimir Poetin op tv. In een vooraf opgenomen uitzending richtte hij zich tot enkele moeders van Russische soldaten in Oekraïne. De reactie van de moeders werd niet uitgezonden.

Jeroen Struys

“We begrijpen dat niets de pijn kan vervangen van het verliezen van een zoon.” Met die woorden richtte Vladimir Poetin zich tot de moeders van Russische soldaten die naar Oekraïne zijn gestuurd. Daarmee gaf hij blijk van erkenning voor de zware verliezen die Rusland in Oekraïne leidt. De ontmoeting tussen de Russische president en de soldatenmoeders werd vooraf opgenomen en vandaag uitgezonden op nationale televisie.

Poetin waarschuwde de moeders ervoor om niet alles te geloven wat ze zien op tv of lezen op het internet. Hij voerde aan dat er vele fake news circuleert over wat Rusland omschrijft als een ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne.

©  EPA-EFE

Volgens het Russische propagandakanaal RIA Novosti benadrukte Poetin dat het ultieme doel van die operatie de bevrijding van de Donbass is en het garanderen van de veiligheid van Rusland. Daarmee geeft de president aan de Russische tv-kijkers een nauwere interpretatie aan de ‘speciale militaire operatie’.

De georkestreerde ontmoeting tussen Poetin en een aantal soldatenmoeders kwam al op voorhand op kritiek te staan. Het is een opsmukoperatie, zo zei Valentina Melnikova, een advocate die al sinds 1989 families van soldaten bijstaat. Ze vertelde aan The Guardian dat het Comité voor Soldatenmoeders al duizenden klachten ontving - meer dan in de jaren van de fel gecontesteerde Russische oorlog in Tsjetsjenië.

LEES OOK. Meer dan 11.000 Oekraïense kindjes werden weggevoerd om “goede Russen” van hen te maken. Ze zouden na twee weken terugkeren (+)

Een belangrijke bron van kritiek op de oorlog komt van families van Russische rekruten, die werden gemobiliseerd zonder noemenswaardige training en in bedenkelijke omstandigheden. Zo liet ook de ngo ‘Raad van Moeders en Echtgenotes’ recent van zich horen. De organisatie plaatste woensdag een eigen video op Telegram waarin vrouwen klaagden over het leger. Voorzitster Olga Tsukanova richtte zich tot Poetin met de woorden: “Vladimir Vladimirovitsj, bent u een man of niet? Heeft u de moed om ons in de ogen te kijken: niet bij zelf gekozen vrouwen uit uw zak, maar bij echte vrouwen, die uit verschillende steden zijn gereisd om u te ontmoeten?”

©  AP

Daarmee hekelde Tsukanova de aangekondigde ontmoeting tussen Poetin en de soldatenmoeders als een poppenkast. Haar eigen twintigjarige zoon werd gerekruteerd, maar weigerde te vertrekken naar het front. “We wachten op uw antwoord! Of gaat u zich weer verstoppen?”

Reservisten in kisten

Volgens de Britse inlichtingendiensten sneuvelen reservisten veel gemakkelijker dan professionele militairen. In Donetsk zijn reservisten in groten getale omgekomen bij frontale aanvallen. Ook in de streek van Bachmoet zouden al veel reservisten het leven gelaten hebben.

Verder schrijven de Britten dat de gemobiliseerde reservisten onvoldoende ervaring hebben, slecht getraind zijn en over belabberde uitrusting beschikken. Het is voor velen niet duidelijk waarom gevochten wordt en wanneer ze aan de medische voorwaarden voldoen om naar het front te gaan. Volgens de Britten loopt de medische screening van reservisten stroef. Er worden veel soldaten gerekruteerd met ernstige, chronische aandoeningen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten