Limburgse brandweer waarschuwt in campagne voor gevaren van CO-vergiftiging

Genk -

Met de online campagne ‘Veilig de winter door!’ willen de drie Limburgse brandweerzones mensen nog eens waarschuwen voor de gevaren van een CO-intoxicatie. “Mensen durven met deze energieprijzen al eens overschakelen op onveilige alternatieven verwarmingselementen. Met tips hopen we ongevallen te voorkomen”, zegt Karen De Smedt van brandweerzone Oost-Limburg.

Mireille Maes

De brandweerdiensten steken het niet onder stoelen of banken: met de huidige energiecrisis zijn ze extra bezorgd voor CO-intoxicaties. “Daarom lanceren de 3 Limburgse zones ’Veilig de winter door’; een laagdrempelige online campagne met sprekende beelden om mensen heel concreet te wijzen op de gevaren van alternatieve verwarmingsbronnen. De energiecrisis brengt sommige mensen namelijk op gekke ideeën om toch maar energiekosten te besparen. Maar een alternatieve verwarmingsbron in huis gebruiken, doe je best niet ondoordacht,” aldus de woordvoerder.

Onzichtbaar

Op een eenvoudige wijze krijgen mensen antwoorden op vragen zoals wat is koolstofmonoxide, wat doet het, hoe ontstaat het, hoe herken ik een CO-vergiftiging en hoe kan ik het vermijden. “Het probleem van CO is dat het geur- en kleurloos is. Het is een onzichtbaar gif dat je niet voelt. Daarom dat we het nog eens extra benadrukken. Door de verwarmingsketel te laten controleren, de ruimtes regelmatig te ventileren en vooral actie te ondernemen, kan het risico al worden beperkt. Met de actie hopen we zware intoxicaties te vermijden. Maar we beseffen ook dat er die gaan komen.”

Dit jaar telde het antigifcentrum al 60 CO-doden. Jaarlijks worden in België meer dan duizend mensen het slachtoffer van een CO-vergiftiging.

Aangeboden door onze partners