Kevin De Bruyne wil frustraties achter zich laten: “Ik snap de kritiek op de tactiek, maar als speler kan je die niet veranderen”

Kevin De Bruyne (31) verstopt zich nooit. Hij was boos tegen Canada omdat het niveau niet goed was en omdat het tactisch voor geen meter liep, maar één dag later komt KDB alles beheerst en duidelijk uitleggen. “De Rode Duivels kunnen niet spelen zoals Manchester City.”

Jürgen Geril in Doha

Kevin zijt gij nog kwaad? Wel, we kunnen u zeggen: Kevin De Bruyne is niet meer kwaad. Hij stond wel eerlijk en op recht de media te woord. “Ik ben soms gefrustreerd, ja.”

We konden dat zien tegen Canada, toen je je enorm opwond.

“We haalden als ploeg niet ons beste niveau en dat verontrust me soms. Ik weet gewoon dat dit team potentieel heeft om veel beter te doen en dan reageer ik. Dat draait dan niet om mij, maar wel om het rendement van het elftal. Maar ik weet van mezelf dat mijn reacties soms niet goed zijn. Ik sprak daarover met enkele mensen en dacht er zelf over na: af en toe moet ik meer ingetoomd reageren en mijn emoties beter controleren. Dat is een werkpunt.”

Hét beeld tijdens België-Canada: Alderweireld in De Bruyne in discussie. ©  REUTERS

Je bent zowat de beste middenvelder ter wereld. Frustreert het je dan dat België niet het niveau haalt van Manchester City?

“Ja, maar dat is omdat ik als speler perfectie nastreef. Tegelijkertijd weet ik dat de Rode Duivels niet op dezelfde manier kunnen spelen als Manchester City. Man City is een ploeg die al zeven jaar samenspeelt met een aankoopbeleid dat perfect gericht is op de manier van voetballen. Bij de nationale ploeg moet je je aanpassen aan de spelers die er zijn.”

De perfectionist in De Bruyne kan hier dus niet perfect zijn.

“Ik voel me wel meer verantwoordelijk. Ik moet me aanpassen aan mijn ploegmaats, maar tegelijkertijd is het mijn taak om het niveau van de ploeg op te tillen en hen vooruit te stuwen. Maar ik kan het zeker niet alleen. Daarom ben ik ook veel bezig met de ploeg en doe ik alles wat mogelijk is.”

©  AFP

Zelf speelde je tegen Canada en de oefenwedstrijd tegen Egypte ook niet je beste matchen.

“Ik was op het niveau van de ploeg: onder het gemiddelde dus, en dat moet beter. Nu is het moment om wakker te worden, maar gelukkig beseft iedereen dat. Dat is al positief. Als we op hetzelfde level blijven spelen, gaan we niet winnen.”

Ons plan A werkte niet tegen Canada en dan heeft de bondscoach niet meteen een plan B. Je enerveerde je ook op tactisch vlak.

“Ik snap die kritiek wel. Zelf vind ik ook dat we op sommige momenten beter kunnen doen, maar als speler kun je de tactiek nu eenmaal niet veranderen. Dat is een keuze van de trainer. Als de bondscoach tactisch op dezelfde manier wil blijven voetballen, moeten wij hem daarin 100 procent volgen.”

Er waren wel twee goeie wissels aan de rust, maar na de match is er toch een serieuze tactische debriefing geweest? We werden overlopen door Canada.

“We hebben een tactische meeting gehad, ja. Samen met de coach hebben we besproken wat er gebeurd is en dat was heel duidelijk. We speelden de bal veel te vaak tussen twee verdedigers en dan terug naar Thibaut, die dan een lange pass kon geven. We moeten meer moed tonen. Tegen Canada lag er ruimte op het middenveld, maar die vonden we niet genoeg. Als we dan toch eens combineerden, lukte het plots beter.”

Is de snelheid van de defensie ook geen probleem? België kruipt automatisch achteruit.

“Dat is niet het probleem. Als we samen pressing zetten, is het niet erg als de verdedigers wat trager zijn. Dat wordt pas een issue als er geen druk op de bal is. Maar het belangrijkste is nu wel dat we tegen Canada gewonnen hebben. Hopelijk is er nu minder stress.”

Wat verwacht je van de match tegen Marokko?

“Dat wordt ook geen evidente partij, want er zijn geen zwakke ploegen hier. Bij Marokko kunnen al die jongens sjotten, hé. Ze spelen in Engeland, in Frankrijk, in Italië. Het is aan ons om te winnen.”

Als Lukaku terugkeert, voetballen jullie misschien makkelijker. Hij houdt een bal bij vooraan.

“Dat zou ons zeker een boost geven. Romelu weegt op een defensie, jaagt de verdedigers schrik aan en kent de manier van spelen. Oké, Michy doet het vrij goed en scoort veel, maar Romelu is nog van een ander kaliber. Hij heeft een carrière om u tegen te zeggen. Als Lukaku terugkeert, zal dat alleen maar goed zijn. Hij geeft ons meer opties. Al zal één iemand ook niet alles veranderen.”

©  AFP

Eden Hazard heeft die impact ook niet meer.

“Hij heeft er een zware periode opzitten bij Real Madrid. Fit zijn en niet mogen spelen, dat is hard. En dan kom je bij de nationale ploeg en verwachten de mensen direct dat je top bent. Maar Eden wordt scherper.”

Je volgt de trainerscursus. Hoe zou de coach De Bruyne omgaan met de speler De Bruyne die soms een boos wordt.

(even stilte) “Goh, daarover heb ik nog nooit nagedacht.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten