Rechtbank moet proces rond brutale home-invasion in Steenokkerzeel “met schaamrood op de wangen” uitstellen

Themabeeld. ©  BELGA

Voor de Brusselse correctionele rechtbank had vrijdag het proces van start moeten gaan rond de brutale home-invasion in Steenokkerzeel van eind oktober 2021. Maar na meer dan drie uur tevergeefs wachten zat er voor de rechtbank niets anders op dan de zaak “met schaamrood op de wangen” uit te stellen naar een latere datum. Reden voor het uitstel: een van de beklaagden was vanuit de gevangenis overgebracht naar het justitiepaleis, maar kon vervolgens niet naar de zittingszaal worden begeleid door de politie. Het is lang niet de eerste keer dat zoiets gebeurt in het Brusselse gerechtsgebouw.

Chris Verhaeghe

De zaak draait rond de gewelddadige home-invasion die een jaar geleden plaatsvond in Steenokkerzeel. Twee mannen en een vrouw waren rond 2 uur ’s nachts de woning binnengedrongen van een koppel vijftigers, waarna de slachtoffers verschillende keren met een mes werden gestoken en enkele rake klappen moesten incasseren. De 54-jarige vrouw en de 57-jarige man werden nadien gekneveld achtergelaten en raakten bij de feiten levensgevaarlijk gewond. Het oudste slachtoffer lag uiteindelijk maandenlang in een coma.

Enkele dagen na de feiten konden speurders van het parket Halle-Vilvoorde drie verdachten oppakken. Het gaat om een koppel uit Kortrijk en de 35-jarige neef van het vrouwelijke slachtoffer. De vrouw van 33 jaar en een van de andere verdachten mochten in de loop van het onderzoek de gevangenis verlaten en staan momenteel onder elektronisch toezicht. De derde verdachte zit nog steeds in de cel.

Enkelband

Het trio werd vrijdagmorgen op de 23e kamer van de Brusselse correctionele rechtbank verwacht, maar bij aanvang bleek enkel de 33-jarige vrouw aanwezig te zijn. Iets na 9 uur kwam aan het licht dat de tweede verdachte met een enkelband nog thuis zat, omdat hij geen toestemming had gekregen om zijn woning te verlaten. Na ingrijpen van substituut-procureur Michael Splingard van het parket van Halle-Vilvoorde werd het licht uiteindelijk op groen gezet, waardoor de man rond 10.45 uur alsnog zijn proces kon bijwonen.

De derde verdachte was inmiddels vanuit de gevangenis overgebracht naar het Brusselse justitiepaleis, maar bleef urenlang zitten in het ondergrondse cellencomplex. Rond de middag liet de rechter “met het schaamrood op de wagen” verstaan dat de man niet naar de zittingszaal kon worden gebracht door het politiepersoneel. “Onze kamer krijgt geen voorrang en op vrijdag staan er altijd heel wat raadkamers en KI’s gepland. Er zit niets anders op dan de zaak uit te stellen naar een latere datum.”

“Schrijnend”

Het is niet lang niet de eerste keer dat gedetineerden wel vanuit de gevangenis naar het gerechtsgebouw worden overgebracht, maar vervolgens niet tijdig naar de zittingszaal kunnen worden gebracht. Om het zekere voor het onzekere te nemen, werd het proces rond de home-invasion uiteindelijk verdaagd naar een uitzonderlijke zitting op vrijdagnamiddag 16 december, in de hoop dat er dan voldoende politiepersoneel aanwezig is.

Voor de vele betrokkenen in het dossier was het chaotische verloop van de zitting vrijdagvoormiddag een slag in het gezicht. “Dit is schrijnend”, reageerde slachtoffer Carla B. “Ik was al om 7 uur aanwezig. Ik heb hier een week naartoe moeten leven, ik heb dagenlang amper geslapen. En nu dit”, klonk het kwaad.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten