“Mensen beseffen niet hoeveel tijd en energie erin kruipt”: Liu (31) en Dorien (28) verkopen chocolade met een verhaal

Dorien Jaenen en Liu Xiao verkopen de producten van vier chocolatiers in wie ze in geloven. ©  fvv

Gent -

Alweer een nieuwe chocoladewinkel in Gent? Vergis je niet: in de Chocolade Ambassade op de Kraanlei sta je niet na twee minuten tijd buiten met een doos pralines. Liu Xiao (31) en Dorien Jaenen (28) vertellen met plezier het verhaal achter de chocolade. “Mensen weten niet altijd hoeveel tijd en energie daarin kruipt.”

Lotte Ruysschaert

Liu Xiao en Dorien Jaenen benadrukken dat ze zelf geen chocolade maken, maar wel chocolade van meer dan honderd Belgische chocolatiers hebben geproefd. Nu verkopen ze in hun winkel een selectie van de vier chocolatiers in wie ze echt in geloven. En dat zijn Jannes Deduytschaever uit Gent, Thibaut Legast uit Wallonië, Frederic Blondeel uit Koekelberg en het familiebedrijf V-chocolatier in Kortrijk.

Het koppel leerde die chocolatiers kennen dankzij een chocolatiergids van Gault & Millau die ze enkele jaren geleden hebben gekregen. “We wisten op dat moment zo goed als niets over chocolade: ik heb geschiedenis gestudeerd en Liu robotica”, vertelt Dorien.

“We zijn langsgeweest bij één chocolatier uit die gids en beseften meteen dat artisanale chocolade van een heel ander niveau is dan chocolade die je in de winkel koopt.” Al snel kregen ze de smaak te pakken: twee jaar lang bezochten ze zo goed als alle chocolatiers uit de gids.

Vakmanschap

Zo begon het idee voor een eigen winkel te groeien. Dorien komt uit Genk en Liu uit China, maar ze wonen al vijf jaar in Gent en voelen zich Gentenaars. Vier chocolatiers sprongen eruit voor het koppel en hun chocolade en pralines verkopen ze nu in de Kraanlei. “Wij willen het verhaal achter de chocolade vertellen aan de mensen. We hebben veel research gedaan en hebben respect voor het vakmanschap. Chocolatiers hebben zelf geen tijd om dat verhaal te vertellen. Zowel Belgen als toeristen kennen vooral de grote chocolademerken, terwijl er zo veel meer is.” (lees verder onder de foto)

©  fvv

Het koppel draagt de persoonlijke aanpak hoog in het vaandel. “Onze winkel dient voor connectie tussen de mensen, zoals een oude buurtwinkel. We willen hier onze kennis delen en een babbeltje slaan.”

Iedereen die binnenstapt in Chocolade Ambassade, krijgt een praline om te proeven. Eerst stelt Liu of Dorien wel wat vragen om te weten wat voor chocolade je zou kunnen bekoren. Afhankelijk van hoe geïnteresseerd je bent, kan je ook andere producten proeven, zoals hun eigen thee, gemaakt van de schil van een cacaoboon, of een drankje van het fruit in een cacaovrucht. “We verkopen alles van de cacaovrucht.”

Het duo experimenteert ook met chocolade en wil mensen de lekkernij op een andere manier laten eten. In de toekomst hopen ze proeverijen te organiseren.

INFO: Kraanlei 3, 9000 Gent. Open van donderdag tot en met maandag, van 11 uur tot 18 uur

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten